Annons

"Vilka värderingar ska genomsyra vårt samhälle?”

Valet 2022
”Inför valet tävlar politiska partier om vilka som kan utlova mest pengar till flest väljare. Det är svårt att sålla bland alla vallöften. Vad är rimligt att genomföra och vad är rent valfläsk? D”
Debatt • Publicerad 3 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi måste stå upp för våra demokratiska institutioner och principer. Oberoende domstolar, äganderätten, den fria pressen, likheten inför lagen, ska stå starka oavsett politiskt styre.”
"Vi måste stå upp för våra demokratiska institutioner och principer. Oberoende domstolar, äganderätten, den fria pressen, likheten inför lagen, ska stå starka oavsett politiskt styre.”Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vad är rimligt att genomföra och vad är rent valfläsk? Det är sällan det pratas om ideologi och grundläggande värderingar. Det som verkligen skiljer olika partier ifrån varandra.

Jag och många i min generation och kunnat ta demokratin för given och varit trygg i att Sverige står upp för alla människors rätt till frihet och värdighet. Samtidigt ser vi en verklighet där grundläggande rättigheter undergrävs i tidigare starka liberala demokratier, såväl i Europa som runt om i världen.

Annons

Vi har sett att kvinnor förvägras rätten till sina egna kroppar, minoriteters rättigheter hotas och inskränks och regimkritiker tystas. Den trygghet jag tidigare tog för given har bytts ut till en välfylld krislåda och att vilja ha ett giltigt pass hemma, inte primärt för semesterresan.

g (C), riksdagskandidat.
g (C), riksdagskandidat.Foto: Privat
”Främlingsfientlighet är ett av de mest allvarliga hot vårt samhälle och vår demokrati står inför. Vi kan skapa ett friare samhälle där alla har möjlighet att lyckas i livet, oavsett vem de är eller var de bor, varifrån de kommer eller vart de är på väg. Vi vill se en medmänsklig och ansvarsfull integration.”
Anna Östborg (C), riksdagskandidat.

Sveriges demokrati står stark, men våra demokratiska och rättsstatliga institutioner, och därmed de rättigheter de skyddar, är sårbara mot illiberala och auktoritära krafter. Hoten från terrorism och våldsbejakande extremism kommer både utifrån och inifrån Sveriges gränser. Det är flera starka ledare som står upp för demokratin och allas lika värde.

Det har det alltid funnits, men jag har inte tidigare sett att de som vågar stå upp för människors lika rätt och värde blir utsatta för hot och hat på samma sätt som de blir idag. Det är en samhällsförändring som jag inte vill se. Det hot och hat som Annie Lööf och andra starka kvinnliga politiker möter, för att de står upp för medmänsklighet, är inte värdigt.

Idag finns det ett parti i riksdagen som har pekat ut liberalismen som sin huvudmotståndare. Ett parti som utmanar grundläggande demokratiska principer om allas lika värde och likhet inför lagen. Därför kan vi inte längre ta vår trygghet för given. Vi måste stå upp för våra demokratiska institutioner och principer. Oberoende domstolar, äganderätten, den fria pressen, likheten inför lagen, ska stå starka oavsett politiskt styre.

Främlingsfientlighet är ett av de mest allvarliga hot vårt samhälle och vår demokrati står inför. Vi kan skapa ett friare samhälle där alla har möjlighet att lyckas i livet, oavsett vem de är eller var de bor, varifrån de kommer eller vart de är på väg. Vi vill se en medmänsklig och ansvarsfull integration. Det innebär att integrationen ska präglas av hårt arbete och höga förväntningar. Vi tror på att tillvarata kraften hos varje människa. För att den finns där.

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik. Vi står starka i våra värderingar och vågar stå upp för jämställdhet, öppenhet och medmänsklighet. Vi står stadigt även när det blåser och andra vänder kappan efter vinden. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina egna liv och skapa sin egen framtid. En ljusare framtid är möjlig. Det har vi sett när människor i svåra stunder sluter upp med hopp och medmänsklighet, både under pandemin och för att ta emot människor som flyr från krig.

Centerpartiet står starka i sina värderingar – för Sveriges bästa.

Anna Östborg (C), riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons