Annons

Vildsvinsstammen växer – vem vill ta konsekvenserna?

Vildsvinsstammen i landet har ökat explosionsartat. I dag beräknas det finnas runt 250 000 djur i södra och mellersta Sverige.
Debatt • Publicerad 19 december 2012

I vissa delar av landet växer stammen okontrollerat och vi ser i dag en linjär tillväxt på cirka 30 procent varje år trots ökad avskjutning. Antalet trafikolyckor med vildsvin har mer än fördubblats sedan 2011 i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län.

I takt med att vildsvinen reproducerar sig, har myter kring vildsvinen växt fram till vedertagna sanningar. Dessa har under flera år byggts upp av dem som vill öka vildsvinstammen och är till stor del orsak till de problem vi ser i dag. Här är två exempel på myter som vi vill slå hål på:

Annons

? Avledningsutfodring skyddar grödorna: Forskning visar att det är en myt – det går inte att avleda vildsvin från begärlig gröda med att utfodra i skogen.

? Ledarsuggan sägs styra reproduktionen (brunsten) i flocken: Studier visar att den långt större påverkansfaktorn på reproduktion är födotillgången. Med obegränsad tillgång på föda genom utfodring växer kultingar fortare och blir därmed könsmogna tidigare utan ledarsuggans inverkan. Suggorna kommer också oftare i brunst när födotillgången är obegränsad.

Med stöd av den forskning som finns att tillgå har LRF Sydost följande förslag på åtgärder i de drabbade områdena.

Förbjud all utfodring av vildsvin, detta för att minska reproduktionen.

Ökad avskjutning, särskilt av produktiva hondjur.

En god förvaltning av vildsvinstammen innebär att lantbrukares, trafikanters, jägares och allmänhetens intressen vägs samman. Tillsammans måste vi kunna komma fram till ett gemensamt och regionalt mål med tydliga riktlinjer.

Det går inte att förvalta något om berörda parter har olika mål. För varje dag som går ökar stammen och vi är hjälplöst efter i en skenande situation där ingen har svar på hur det ska sluta.

LRF:s mål är att minska vildsvinens skadeverkningar i lantbruket vilket också leder till färre trafikolyckor och färre sönderbökade trädgårdar. Enda sättet att nå detta mål är en mindre vildsvinsstam än vad vi har i dag – ett gemensamt regionalt mål är en förutsättning för att en förvaltning i samverkan ska fungera.

Den som ändå vill ha en stor vildsvinsstam borde vara den som får ta konsekvenserna som följer med stammens storlek. Vem vill sitta med Svarte Petter och verka för ökade kostnader för lantbruket, fler trafik­olyckor och fler uppbökade träd­gårdar?

Lars-Ove Johansson, Håkan Lundgren, Per-Göran Sigfridsson, Lennart Svenzén, Per Petersson, Per Brunberg, Mikaela Johnsson, Sofia Hidling, Lina Ståhl och Erik Håkansson

Annons

Regionförbundsstyrelsen, LRF Sydost

 

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons