GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Viktigt att vara med i facket”

Arbetsmarknad
”Enligt statistik från SCB sjunker andelen som är medlemmar i en facklig organisation. Mellan 2014 och 2015 var 75 procent av kvinnorna och 68 procent av männen fackligt anslutna. I den senaste mätningen från 2021 var knappt 72 procent av kvinnorna och drygt 65 procent av männen i Sverige medlemmar i en facklig organisation. ”
Debatt • Publicerad 17 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Dessutom är våra kollektivavtal en garant för schysta villkor även då det råder tuffare ekonomiska tider.”
"Dessutom är våra kollektivavtal en garant för schysta villkor även då det råder tuffare ekonomiska tider.”Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fackförbundet Vision ökar däremot i medlemsantal för tolfte året i rad vilket vi som företrädare för Vision både är glada och stolta över. Vi ser dock med oro på den samhällstrend som visar på ett vikande intresse för att vara fackligt ansluten och vi möter själva personer som ifrågasätter nyttan med att vara medlem i ett fackförbund. Vi vill därför ägna en stund åt att argumentera för varför det är viktigt att vara fackligt ansluten.

När man är fackligt ansluten får man råd och hjälp med frågor som rör anställningen. Blir det problem på arbetet finns vi där och kan anpassa vårt stöd utifrån vilken situation det gäller och dina behov. Som medlem i Vision kan man till exempel få facklig rådgivning alla vardagar kl 8-20 via 0771-440000. Vi som fackliga organisationer förhandlar med arbetsgivare kring anställningsförhållanden, omorganisationer, uppsägningar och så vidare vilket ger medlemmarna både en extra trygghet och större inflytande över sitt arbetsliv.

Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län.
Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län.Foto: Lasse Nilsson
”Som medlem i ett fackförbund får du i de flesta fall möjlighet att teckna förmånliga försäkringar såsom till exempel hem-, sjuk-, liv- och inkomstförsäkring eller också ingår de i medlemsavgiften. Exakt hur det ser ut varierar i olika förbund men innebär ofta lägre premier än vad man som enskild person kan teckna motsvarande försäkring för.”
Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län.

Vi är också skyddsorganisationer och bevakar så att arbetsmiljön är god och att arbetsgivarna bedriver ett lämpligt arbetsmiljöarbete för att motverka att man mår dåligt på sin arbetsplats. Som medlem finns också möjlighet att engagera sig som facklig företrädare för att få chansen att bidra ännu mer till att förbättra arbetslivet för alla sina kollegor på arbetsplatsen. En möjlighet vi önskar att fler skulle ta.

Som medlem i ett fackförbund får du i de flesta fall möjlighet att teckna förmånliga försäkringar såsom till exempel hem-, sjuk-, liv- och inkomstförsäkring eller också ingår de i medlemsavgiften. Exakt hur det ser ut varierar i olika förbund men innebär ofta lägre premier än vad man som enskild person kan teckna motsvarande försäkring för.

För de flesta ligger det absolut största värdet av ett fackligt medlemskap i de kollektivavtal som fackförbunden tecknar med arbetsgivarna. Det här är dock något som många inte tänker på. Vad får man då ut av kollektivavtalet? Ja det kan se olika ut men tar vi utgångspunkt i de avtal Vision tecknar med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) så innebär det bland mycket annat att vi är överens om:

-Årliga löneöversyner

-Särskilda ersättningar för övertidsarbete, arbete under obekväm arbetstid, jour, beredskap och restid

-Försäkringar vid arbetsskada och sjukdom

-Sjuklönetillägg

-Föräldrapenningtillägg

-Tjänstepension

-Extra semesterdagar från 40 respektive 50 år

-Att man har rätt till personlig utveckling i arbetet och medarbetarsamtal

-Omställningsavtal

Dessutom är våra kollektivavtal en garant för schysta villkor även då det råder tuffare ekonomiska tider vilket annars kan leda till att det blir en slags ”arbetsgivarens marknad”.

Sammantaget är kollektivavtal med andra ord av stort ekonomiskt värde för de som omfattas av det (80 000 kronor per år är en vanlig uppskattning för en genomsnittlig löntagare i ett TCO-förbund). En vanlig invändning mot detta argument är att alla på en arbetsplats får del av kollektivavtalets fördelar oavsett om man är medlem i facket eller inte och att man därför inte behöver vara med.

Även om det förvisso är delvis sant så är den typen av logik helt förkastlig då det i förlängningen innebär att vi som arbetstagarnas part försvagas och får allt svårare att få igenom bra avtal. Dessutom gäller det omvända – om fler valde att vara medlem i ett fackförbund så skulle vi få än större tyngd bakom våra krav i förhandlingar och därmed också större möjlighet att teckna ännu bättre avtal.

Vi vet att det finns de som har svårt att få det ekonomiska pusslet att gå ihop och att man därför ser över vilka kostnader som är nödvändiga. Vi är förstås ödmjuka inför det. Men vi vädjar – se det totala värdet av ett fackligt medlemskap och vilka de långsiktiga konsekvenserna kan bli av att ställa sig utanför. Tillsammans är vi starka.

Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län

Stefan Polteg, vice ordförande Vision Region Kalmar län

Carl Wyckman, 2:e vice ordförande Vision Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.