Annons

”Vi villförbättra vården och stödet för personer med könsdysfori”

Könsbyte
Det är en svår situation för många barn och ungdomar som inte kan identifiera sig med det kön man föddes till.
Debatt • Publicerad 27 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi krävde för en tid sedan att Socialutskottet skulle skicka ut lagförslaget på remissrunda men som nyligen avslogs.”
”Vi krävde för en tid sedan att Socialutskottet skulle skicka ut lagförslaget på remissrunda men som nyligen avslogs.”Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför vill Kristdemokraterna förbättra vården och stödet för personer med könsdysfori. Men nu ligger ett nytt lagförslag som går ut på att barn från 16 år ska kunna byta sitt juridiska kön med vårdnadshavares medgivande.

Könsbytet ska inte behöva utgå av en medicinsk utredning och godkännande av Socialstyrelsen. Inte heller någon diagnos på könsdysfori behövs utan självidentifikation ska i stället vara vägledande.

Annons

Vi ser allvarligt på den utvecklingen av fler skäl. Dels att unga personers biologiska utveckling inte är färdig och dels att känslomässiga och mentala förändringar sker, självupptäckt och tillväxt där de navigerar genom olika utmaningar och lär sig hantera olika situationer pågår.

Det kommer inte heller fram vilka risker som ett könsbyte kan innebära. Forskningen visar idag på statistik att flera ångrar sitt könsbyte. Kristdemokraterna tar ett politiskt ansvar för att en könsdysforibehandling först ska genomgå en noggrann och medicinsk bedömning.

Kristdemokraterna vill ge Socialstyrelsen i uppdrag att öka tillgängligheten stärka vården för personer med könsdysfori.

Det finns också andra aspekter vi också vänder oss mot ett förenklat könsbyte. Det finns ingen som helst konsekvensutredning om vad ett förenklat könsbyte innebär för vårt samhälle. Vi oroas över hur kvinnosjukdomar ska bedömas och hanteras framöver eftersom kopplingar till det biologiska könet inte är självklar.

Vi vill se en analys av hur flickor och kvinnor som idag har tillgång till skyddade utrymmen som omklädningsrum, toaletter med mera påverkas. Det saknas också information om hur könsstatistiken påverkas.

Vi krävde för en tid sedan att Socialutskottet skulle skicka ut lagförslaget på remissrunda men som nyligen avslogs. Vi är givetvis mycket besvikna över detta att en ny lag ska beslutas där inte forskning, samhällsanalysering och professionerna är involverade i så komplexa medicinska åtgärder som vad detta innebär.

Margreth Johansson, ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Kalmar län

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons