Annons

"Vi vill uttrycka vår oro i Nato-frågan.”

Nato Vakna!
”Vi vill uttrycka vår oro i Nato-frågan. Barometern, Ulf Christerson med flera tycker, att det är självklart att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Magdalena Andersson verkar ansluta sig till samma åsik”
Debatt • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vår sak försämras inte, om man avvaktar med ansökan om medlemskap. Men en ansökan kan få förödande konsekvenser. I ett sådant läge gör man bäst i att ligga lågt.”
"Vår sak försämras inte, om man avvaktar med ansökan om medlemskap. Men en ansökan kan få förödande konsekvenser. I ett sådant läge gör man bäst i att ligga lågt.”Foto: HANS T DAHLSKOG

Säkerhetsläget i Europa anges vara orsaken. Man tycks inte se några negativa konsekvenser med en ansökan och att Ryssland ser mycket allvarligt på en utbyggnad av Nato bortser man helt från. Varje land har rätt att bestämma över sitt försvar och Putin ska inte lägga sig i andra länders beslut. I sak stämmer detta-Putin styr Ryssland och inte Sverige eller andra länder.

Man bortser helt från att man har att göra med en kringränd diktator, som är besatt av tanken att göra Ryssland stort och mäktigt igen. Putin tycks inte ha balanserande element i sin närhet utan omges av ja-sägare.

Annons

Putin kämpar för sin överlevnad och just nu ser det inte bra ut för honom. Ukraina hotar att bli tuvan, som stjälper jätten och sanktionerna kommer på sikt att förvandla Ryssland till ett fattigt land. Vad kan han göra för att rädda sitt eget skinn?

William Hogland, professor
William Hogland, professorFoto: Mats Holmertz
”Nato kommer inte att gå i krig för oss, innan vi är medlemmar. De kommer verbalt att fördöma Putin och skicka vapen och annat. Vi ska inte handla panikartat. Vår neutralitet har hjälpt oss att slippa dras in i två världskrig. I svåra frågor har vi sökt svar över folkomröstningar.”
William Hogland, professor

Jo, ett angrepp på Finland/Sverige i någon form kan sluta leden och man håller ihop, när landet hotas utifrån. Nato får inte omge Ryssland på alla håll. Putin resonerar inte logiskt och kan nöja sig med att hota och skrämmas. Vi vet inte hur Putins hälsotillstånd är. Han är helt obekymrad av världens massiva ogillande. Han och utrikesministern Lavrov ljuger ogenerat.

Ska han angripa, gör han det innan vi hinner bli medlemmar i Nato. En ansökan blir inte klar i närtid. Nu invänder någon, att det går dåligt för Ryssland i Ukraina och att Putin inte skulle våga dra på sig ytterligare ett krig. Men krig kan föras på avstånd och Sverige/Finland skickar inte trupper mot Ryssland.

Men att Putin kommer att göra något, står helt klart. Han har upprepade gånger förvarnat om att åtgärder kommer att vidtas. Sverige är särskilt känsligt för cyberattacker i någon form. Och han skulle kunna markera genom att bomba Gotland eller Stockholm.

Nato kommer inte att gå i krig för oss, innan vi är medlemmar. De kommer verbalt att fördöma Putin och skicka vapen och annat. Vi ska inte handla panikartat. Vår neutralitet har hjälpt oss att slippa dras in i två världskrig. I svåra frågor har vi sökt svar över folkomröstningar.

Exempel:

Kärnkraftsfrågan, medlemskap i EU, övergång till euro och i äldre tider rusdrycksfrågan. Nog borde en så tung fråga som medlemskap i Nato och övergivande av hävdvunnen neutralitet föranleda en folkomröstning. Neutraliteten är nedärvd i vårt samhälle och grunden till vårt välstånd. En för-

ändring måste föregås av omfattande utredning på samma nivå som görs vid ändring av grundlagen.

Vår sak försämras inte, om man avvaktar med ansökan om medlemskap. Men en ansökan kan få förödande konsekvenser. I ett sådant läge gör man bäst i att ligga lågt. Chansen med Nato står alltid öppen. Det är statsmannaskap att i sårbara situationer ha is i magen och avvakta. Vilka nackdelar skulle det föra med sig? Och vi upprepar: Putin är besatt av tanken att hejda Nato.

William Hogland, professor

Gunnar Silfwersvärd, advokat

Annons
Annons
Annons
Annons