unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Vi vill använda skattemedlen till att investera för framtiden”

Regionbudgeten
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När regionfullmäktige i veckan sammanträder ska regionens budget för 2020 behandlas. Vi i Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) lägger ett förslag som innebär en historisk satsning på primärvården i länet, vi förstärker sjukhusens budgetramar och säkerställer ett överskott som möjliggör nödvändiga framtida investeringar.

I vår budget får länets hälsocentraler ett tillskott på totalt 70 miljoner kronor. Omställningen till Nära vård ska fortsätta och intensifieras. Både patienter och sjukvården tjänar på att primärvården får bättre förutsättningar. Satsningen ska ge fast kontinuitet i form av fast läkarkontakt och närhet mellan sjukvården och länsinvånarna.

Vi förstärker också sjukhusens ekonomi. De har länge dragits med konstanta underskott. Nu justeras budgetramarna, samtidigt som en ny budgetmodell införs där varje kliniks faktiska kostnader beräknas från grunden. Samtidigt som resurserna ökar så växer också kravet på budgetföljsamhet. Budgetramarna ska bli realistiska men hållas. Vi lägger också ett uppdrag om att se över kostnaden för administrationen inom regionen.

I vårt förslag klarar vi överskottsmålet om 2 procent under alla tre planeringsåren 2020–2022. Detta är viktigt eftersom ett årligt överskott på den nivån gör att vi klarar investeringsbehoven utan att behöva ta lån. Vi vill använda skattemedlen till att investera för framtiden, inte för att betala räntor.

Dessa reformer möjliggörs av den föreslagna skattehöjningen på 49 öre. Det var inget lätt beslut, men ställda inför valet att antingen göra drastiska nedskärningar inom sjukvården eller höja skatten så valde vi det sistnämnda. Vi fick mycket kritik från oppositionspartierna när förslaget om skattehöjning kom. Vi kan nu dock konstatera att alla oppositionspartierna – utom Moderaterna – helt eller delvis ställer sig bakom en skattehöjning.

Moderaterna har idag fyra heltidsarvoderade regionråd och förväntas därmed vara det parti som leder oppositionen. Under året har de gjort mängder av mediala utspel där de förslagit både det ena och det andra, exempelvis ambulanshelikopter, extra lönesatsningar och närakuter. Nu när alla löften under året ska summeras finns inte en krona till helikopter, extra lönesatsningar eller närakuter i deras budget. Moderaterna vill nu istället spara 250 miljoner kronor.

Mot vårt gemensamma förslag står fyra spretiga oppositionsförslag. Vi ser fram emot en spännande budgetdebatt. Mötet direktsänds på regionens hemsida, kika gärna in där.

Angelica Katsanidou (S)

Christer Jonsson (C)

Pierre Edström (L)