Annons

”Vi socialdemokrater kräver att Ulf Kristersson kliver fram ”

Replik i debatt om ”trollfabriker”, tidigare inlägg
Debatt • Publicerad 29 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att säkra valet och se till att svenska folket inte utsätts för desinformation är en fråga för statsministern.”
”Att säkra valet och se till att svenska folket inte utsätts för desinformation är en fråga för statsministern.”Foto: Jonas Engman

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson och distriktsordföranden Martin Kirchberg (SD) går i en debattartikel till angrepp på TV4:s Kalla Fakta ”och deras politiska allierade”. Vi behöver knappast försvara Kalla Faktas granskning, den står på sin egen grund. Påståendet att en oberoende reklamfinansierad samhällsredaktion har politiska allierade är ett så oerhört angrepp på fria nyhetsmedier att det borde sända kalla kårar utmed ryggraden på vem som helst. Det kommer också veckan efter att SD och regeringspartierna presenterat planerade nedskärningar av public service.

Oavsett vad Sverigedemokraterna säger kan de inte komma ifrån att de har blivit avslöjade med att driva en trollfabrik som enligt ryska metoder systematiskt arbetar med att manipulera det svenska politiska samtalet. Syftet med trollfabriker är att med fejkkonton sprida vilseledande information, hot och hat för att skapa splittring och påverka val. Sverigedemokraterna bedrar det svenska folket genom att bygga upp en falsk bild av åsikterna på nätet, utan att deras vänner i M, KD och L agerar.

Annons

Vi är mitt i en valrörelse och i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Att reducera trollfabriken till en fråga om politisk smutskastning inom Tidösamarbetet är att förringa allvaret i vad det här handlar om. Det minsta problemet är om man brutit mot paragrafen i Tidöavtalet om att tala väl om varandra. Samhället investerar just nu i totalförsvaret för att bygga upp en motståndskraft mot just den typ av verksamhet som SD avslöjats bedriva.

Vi socialdemokrater kräver att Ulf Kristersson kliver fram och börjar agera. Att säkra valet och se till att svenska folket inte utsätts för desinformation är en fråga för statsministern. Vad avser statsministern och regeringen göra för att säkerställa att EU-valet kan genomföras utan otillbörlig påverkan av den trollfabrik som Jimmie Åkesson avser fortsätta driva?

Socialdemokraterna väljer sammanhållning framför splittring. I tider av kris måste Europa stå starkt mot påverkansförsök – såväl interna som från Ryssland och dess allierade.

Anders Henriksson, distriktsordförande S Kalmar län

Tobias Baudin, (S), partisekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons