Annons

”Vi ska akta oss för att isolera äldrevård”

Replik på debattinlägg om äldrevården i Kalmar, publicerat 21 december.
”Med glädje och intresse läste jag Michael Ländins insändare om utveckling av äldreomsorgen häromdagen.”
Debatt • Publicerad 29 december 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är tyvärr så att många som arbetar idag inte har någon adekvat vårdutbildning över huvud taget. Detta måste åtgärdas.”
"Det är tyvärr så att många som arbetar idag inte har någon adekvat vårdutbildning över huvud taget. Detta måste åtgärdas.”Foto: Gorm Kallestad

Hans fem punkter är intressanta exempel på vad som behöver tänkas, planeras och göras. Punkt fyra är särskilt intressant ur ett hälso-och sjukvårdsperspektiv , men också ur ett omvårdnads- och rehabiliteringsperspektiv.

Sen 2008 har den kommunala hälso- och sjukvården vuxit sig stark och blivit en tydlig del i den kommunala verksamheten. Det tycks som att Ländin något nedvärderar, eller inte har insikt i, dessa delar.

Annons

Sjuksköterskor, sjukgymnaster/fysioterapeuter, arbetsterapeuter och rehabassistenter är fyra yrken som är helt nödvändiga för att de äldre ska få den vård och rehabilitering de har rätt till, både i hemmet och på särskilt boende.

Dessa fyra yrken samarbetar intimt med undersköterskor och vårdbiträden på boenden och i hemsjukvården/hemtjänsten. Ingen av grupperna skulle fungera utan den andra!

Kommunernas ansvar är att hela tiden uppdatera sin organisation utifrån nya influenser samt implementera nya forskningsrön. Legitimerade yrkesgrupper har krav på sig att följa med i aktuell forskning och våra arbetsgivare har skyldighet att ge oss förutsättningar för detta, på ett praktiskt genomförbart sätt.

Ett nära samarbete sker hela tiden med Hälsocentralernas läkare och sjuksköterskor, samt även sjukhusen, för framför allt sjuksköterskan i den kommunala hälso- och sjukvården. Detta är helt nödvändigt för att kunna ge en god och nära vård och hålla hela vårdkedjan "levande".

Genom samverkan mellan region och kommun görs nu vårdplaneringar på ett smidigt sätt, via digitala system. Där medverkar alla yrkesgrupper som är kallade till planeringen. Här fyller förstås biståndshandläggaren en viktig funktion, tillsammans med övriga teamet.

Ett område som jag, som aktiv sjuksköterska, försökt att verka för är att undersköterskor ska få utbildning och ansvar för är bland annat fotvård. Detta område är ofta eftersatt, speciellt i hemsjukvården/hemtjänsten i ordinärt boende.

Det finns fler exempel. Undersköterskors kompetens som Ländin nämner under sin punkt fyra är oerhört viktig för att den enskilda vårdtagaren ska känna trygghet i vården. Det är tyvärr så att många som arbetar idag inte har någon adekvat vårdutbildning över huvud taget. Detta måste åtgärdas.

Ländins punkt tre ter sig lite diffus. Undrar vad han egentligen menar? Min uppfattning är att hela den kommunala hälso- och sjukvården måste ses som en helhet. Frågan är om ordet äldreomsorg är förlegat?

Hur som helst - mycket behöver göras och Ländins tankar är värda att fortsätta grunna på. Men vi ska nog akta oss för att isolera äldrevård från övrig kommunal hälso- och sjukvård.

Ann Hammar, sjuksköterska

Annons
Annons
Annons
Annons