Annons

Vi måste ta strid mot den intellektuella statskuppen

Debatt • Publicerad 27 september 2006

I Europa finns över 100 miljoner ideellt engagerade människor och den ideella sektorn har högre förtroende bland medborgarna än det offentliga, enligt en undersökning som Kommissionen låtit göra i 8 av EU:s medlemsländer.

Sverige har ett starkt ideellt engagemang. Vi är bland de bästa i världen när man räknar antalet timmar per månad och andel av befolkningen som engagerar sig. Över hälften av befolkningen är engagerad och i snitt ge de frivilliga 14 timmar per månad. De ideella organisationerna har en helt unik kompetens och en nödvändig funktion för ett levande, fungerande samhälle.

Annons

För att visa det ideella engagemangets storlek så motsvarar det mätt i ekonomiska termer cirka 6 procent av BNP. De ideella organisationerna omsätter 120 miljarder, varav cirka 12 miljarder är offentliga bidrag – alltså en tiondel!

Jämför man Sveriges ideella engagemang med hur det ser ut i andra länder i världen kan vi konstatera att insatserna i Sverige i mycket högre grad bygger på helt ideella insatser. I Israel är fyra av fem personer i de ideella organisationerna anställda liksom på Irland. I USA är två av tre anställda. I Sverige är bara en av fem anställda. Vi har alltså en hög andel oavlönade ideella insatser, vilket också kräver ett särskilt ledarskap och rimligen ett rejält erkännande från det offentliga.

Vi anser att Sverige trots sitt enorma engagemang har en av världens mest underutvecklade samhällsmodeller när det gäller att möta och ta tillvara det engagemanget. Den intellektuella statskuppen är vårt sätt att beskriva hur det offentliga beskriver problem och lösningar utan att se de ideella verksamheterna som en part och utan att föra en dialog med oss.

De politiska partiernas bild är att detta engagemang inte är att lita på, inte är att räkna med och en del ser det som förlegat. Vi vågar påstå att den stora förnyelsen av välfärden sker genom det ideella engagemanget, de kontakter som våra organisationer har dagligen och den kompetens som finns i våra verksamheter. Hälften av de ideella organisationerna i Sverige i dag är yngre än tio år. Historiskt sett har många av de verksamheter inom välfärden som det offentliga driver i dag byggts upp och utvecklats av ideella organisationer.

För att politikerna nationellt och lokalt ska vara trovärdiga när det gäller demokratin och välfärden måste ge ett reellt inflytande för det ideella engagemanget och den kompetens som finns inom dessa verksamheter. Tänk tanken att de ideella organisationerna strejkade för en dag. Tusentals äldre skulle sitta ensamma, telefonjourerna för utsatta barn skulle var obemannade, brottsoffren skulle inte har någon att prata med och hemlösa skulle inte ha tak över huvudet.

Politikerna måste ge signaler om att statskuppen är över och öppna för en konkret dialog med oss. Vi får inga uppdrag vi tar oss uppdrag. Vi har en egen analys och vi vill inte vara det offentligas redskap. Det är dags för det offentliga att möta de ideella verksamheterna som jämbördiga parter. Om det offentliga fortsätter att behandla de ideella verksamheter så som man gör i dag, finns det risk att Sverige förlorar sin verkliga bas för demokratin och välfärden.

Göran Pettersson

Generalsekreterare för Forum för frivilligt socialt arbete

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons