Annons

”Vi kräver ett stopp för mäns våld mot kvinnor i Europa”

EU-valet
Mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi. En tyst pandemi som ökar i omfattning i hela Europa. Nyligen röstade Europaparlamentet för ett efterlängtat nytt direktiv mot våld mot kvinnor. Det är historiskt. Men det räcker inte.
Debatt • Publicerad 24 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mäns våld mot kvinnor är tyst pandemi som förstör alldeles för många flickor och kvinnors liv.”
”Mäns våld mot kvinnor är tyst pandemi som förstör alldeles för många flickor och kvinnors liv.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi beklagar att flera regeringar i ministerrådet blockerade att direktivet skulle inkludera en europeisk samtyckeslag. Det här handlar om något så självklart som den ovillkorliga rätten att bestämma över sin egen kropp. Liberalerna och Liberala Kvinnor vill se en europeisk samtyckeslag och en gemensam definition av att sex utan samtycke ses som våldtäkt.

Vi vill också se kraftigt ökande åtgärder mot mäns våld mot kvinnor och killars våld mot tjejer i alla Europas länder. Den fria rörligheten i EU medför ett behov av likvärdigt skydd i hela unionen. Vi kan inte acceptera något annat än att våldet bekämpas med samma fulla kraft av alla medlemsländer.

Annons

Som enda parti vill Liberalerna inrätta en europeisk polisstyrka för att öka tryggheten och bekämpa gränsöverskridande brottslighet såsom människohandel. Sverige ska också driva på för att få fler länder att följa efter svensk sexköpslagstiftning. Kvinnors kroppar är inte till salu!

Liberalerna vill vidare att ett kontaktförbud som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land ska gälla i hela unionen. Den fria rörligheten i EU ska aldrig kunna utnyttjas av förövare för att komma åt deras offer.

Arbetet mot killars våld mot tjejer måste växlas upp i alla Europas länder. Det behövs fler förebyggande insatser för att säkerställa att det första slaget aldrig sker, men också straffskärpningar. Utöver samtyckeslagstiftning så behövs också utökad lagstiftning mot det digitala våldet och mot den påverkan som barn utsätts för på nätet och i sociala medier.

Mäns våld mot kvinnor är tyst pandemi som förstör alldeles för många flickor och kvinnors liv. Det är nog nu. Liberala feminister har tagit strid för jämställdhet och för kvinnors och flickors rättigheter i mer än hundra år. Vi ger oss inte förrän ett liv fritt från våld och övergrepp är en självklarhet för alla flickor och kvinnor i Sverige och Europa.

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor

Jennie Uller, ordförande Liberala Kvinnor i Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons