Annons

"Vi kommer aldrig att vika oss för nationalistiska högerkonservativa krafter”

Almedalsveckan, Socialdemokraterna
Under det senaste året har Sverige lyckats hantera en av de största utmaningarna i modern tid. Pandemin har varit svår, men tillsammans har vi tagit hand om varandra. Ansvarskänslan har varit imponerande.
Debatt • Publicerad 7 juli 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kommer aldrig att vika oss för nationalistiska högerkonservativa krafter som vill göra skillnad på människor.”
”Vi kommer aldrig att vika oss för nationalistiska högerkonservativa krafter som vill göra skillnad på människor.”Foto: Claudio Bresciani/TT

Detsamma kan man tyvärr inte säga om de riksdagspartier som ansvarslöst avsatt regeringen utan att ha ett regeringsalternativ. Att det politiska kaoset uppkommit på grund av ett utredningsbetänkande gör det knappast enklare att begripa.

Trots politiskt kaos på riksnivå har politiken på sätt och vis blivit allt tydligare. Det finns nu ett konservativt block i vårt land bestående av M, KD och SD. Från att ha lovat att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna har Ulf Kristersson brutit sitt löfte han gav till bland annat förintelsens offer och är nu helt i händerna på SD. Det brunblåa politiska blocket tycks därmed vara formerat.

Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik.
Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik.Foto: Roger Carlsson
”Under hösten blir återstarten av regionens olika välfärdstjänster högst prioriterat. Den vård som på grund av pandemin blivit uppskjuten ska under hösten betas av. Kollektivtrafiken ska återstartas och komma tillbaka till en positiv resandeutveckling.”
Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik.
Annons

Vi socialdemokrater kommer fortsätta att arbeta på alla nivåer för jämlikhet, rättvisa och ett starkare Sverige. Vi kommer aldrig att vika oss för nationalistiska högerkonservativa krafter som vill göra skillnad på människor. Här i Region Kalmar län där vi är i majoritet med C och L ser vi socialdemokrater till att välfärden sätts först.

Det märks också i länets goda resultat. I nationella Hälso- och sjukvårdsbarometrar, patientenkäter och sjukvårdsrapporter hamnar vårt län allt som oftast i topp. Förtroendet för vården är högt, upplevda vårdköer korta och tillgängligheten god. Det här är fantastiska resultat men vi satsar offensivt och vill bli ännu bättre.

Nu i sommar är det viktigt att medarbetarna som slitit hårt får möjligheter till återhämtning. Under hösten blir återstarten av regionens olika välfärdstjänster högst prioriterat. Den vård som på grund av pandemin blivit uppskjuten ska under hösten betas av. Kollektivtrafiken ska återstartas och komma tillbaka till en positiv resandeutveckling.

Vi ska göra allt som står i vår makt för att åstadkomma detta, men för att lyckas är det viktigt med en stark regering som också prioriterar välfärden, inte privatiseringar och sänkta skatter.

Ett annat stort prioriterat arbete är omställningen till en god och nära vård. Vi vill att alla patienter ska kunna ha direktkontakt med sin läkare och att drop-inmottagningar ska utredas inom primärvården. Vi vill även införa en digital hälsocentral som ett komplement till de fysiska hälsocentralerna.

Vårdens utmaningar kan inte lösas genom ett huvudmannabyte eller några andra ”quick fix” lösningar som KD och SD driver. Ett förstatligande av vården skulle kunna bli ett hot mot framför allt Oskarshamns sjukhus. Erfarenheten från Norge är att små sjukhus läggs ned då staten får ansvaret.

Min förhoppning är att vi socialdemokrater får fortsätta arbetet med att sätta välfärden främst och bygga ett tryggare Kalmar län. Jag tror att väljarna vill undvika ett nyval och att man nu vill se partier som tar ansvar och visar samarbetsvilja. Det är endast så vi kan ta Sverige framåt. Tillsammans.

Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons