Annons

”Vi har alldeles för få mötesplatser”

Konstmuseet
Jag hamnade på ett opinionsmöte på Konstmuseet i Kalmar. Anledningen var att man ville diskutera Konstmuseets behov av ökade personalutrymmen och även belysa det akuta behovet av ett kafé, en restaurang eller liknande.
Debatt • Publicerad 15 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Förslaget från Kalmar Konstförening att smälta samman restaurang Byttan med Konstmuseet är en möjlighet att skapa en ny kulturyta i vår stad.”
”Förslaget från Kalmar Konstförening att smälta samman restaurang Byttan med Konstmuseet är en möjlighet att skapa en ny kulturyta i vår stad.”Foto: Samuel Slättman

En sådan skulle kunna vara en mötesplats för både kalmarbor och hitresta besökare. Som Vandalorum i Värnamo, Konsthallen i Virserum eller som Liljevalchs i Stockholm.

Då slog det mig att det borde vara en självklarhet att ett konstmuseum av den kvalitet som finns i Kalmar verkligen borde ha en servering. En plats som kan bli ett självklart utflyktsmål en söndag då man vill ta en promenad och få uppleva en vacker plats. Stadsparken är med slottet i bakgrunden en unik plats i Kalmar. Vårt Kalmar. Det är vi som är Kalmar.

Annons

De flesta av oss vill värna om det historiska och kulturella Kalmar. Kalmar skall vara en attraktiv stad med många evenemang. I Kalmars nyligen utformade strategidokument kan vi läsa att vi skall ”Forma och gestalta platser, göra det enkelt, välkomna varmt, fånga digitala möjligheter, bygga platsvarumärket Kalmar, göra det tillsammans och lära och förändra.” Vidare: ”För att platsen ska vara attraktiv måste det finnas ett starkt utbud av evenemang och upplevelser.”

Och här brister det tycker jag. Vi har alldeles för få mötesplatser i vår stad. Det nya biblioteket har ännu inte kunnat ersätta det gamla där det fanns bra förutsättningar för utställningar och kulturprogram. Till det gamla biblioteket kunde man också ta sig för att på stora och informerande anslagstavlor få ta del av det rika programutbudet runt om i länet.

Förslaget från Kalmar Konstförening att smälta samman restaurang Byttan med Konstmuseet är en möjlighet att skapa en ny kulturyta i vår stad. Här skulle det finnas möjlighet till personalutrymmen, mindre utställningar, kulturprogram och framför allt till en spännande och unik mötesplats.

Tomas Forssell, musiker

Annons
Annons
Annons
Annons