Annons

”Vi får inte välståndet av våra politiker - vi lånar det av våra företagare”

Företagande
Det är mycket som måste fungera för att Kalmar län med alla kommuner ska vara attraktiva platser att leva och verka i. Det mesta är sådant vi tar för givet att det ska fungera. Sköts vägunderhållet? Går tågen som de ska?
Debatt • Publicerad 24 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Därför uppmanar vi kommunen att ha en dialog med banker och näringsliv om lån till små och medelstora företag.”
”Därför uppmanar vi kommunen att ha en dialog med banker och näringsliv om lån till små och medelstora företag.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fungerar skolan, äldreomsorgen? Elförsörjningen? Alla viktiga frågor, men det finns fler som borde ställas men alltför sällan gör det. Hur står det till med kreditförsörjningen till små och medelstora företag? Får mindre företag i kommunen låna pengar av banken till de investeringar de vill göra?

Småföretagare har ofta problem att beviljas extern finansiering (86% upplever hinder), vilket gör det svårare för dem att investera i sin verksamhet. Investeringar som behövs för att företagen ska kunna växa sin verksamhet, bli mer energieffektiva eller öka sin produktivitet. Investeringar som inte bara är bra för företagen och deras anställda, utan för det bredare lokalsamhället och samhället i stort.

Annons

Låt oss backa bandet lite och ta det från början. Varför är det viktigt att små och medelstora företag har tillgång till lånefinansiering? Handlar det om möjligheten att finansiera en till tech start-up som ska bli världsledande och lovar att slå nya börsrekord? Nej, inte alls. Det är lätt att tänka på en investering som att det handlar om att starta ett nytt företag som sen blir stort och framgångsrikt, men en investering kan lika gärna handla om att investera i en utbildning, att renovera en lokal för att kunna hålla öppet, eller att energieffektivisera för att minska sina kostnader och minska sin miljöpåverkan.

Statistik från Riksbanken/SCB (feb 2023) visar att utlåning till små- och medelstora företag är många gånger mindre än utlåning till stora företag eller till hushåll, och den krymper. Det är siffror som borde oroa alla som vill ha en stark tillväxt i sin kommun och i Sverige.

En välfungerande tillgång till krediter innebär att småföretagare i högre utsträckning kan förverkliga sina idéer och därmed möjliggörs en potentiellt högre tillväxt för samhället i stort. Se det därför inte främst som ett problem utan som en försakad möjlighet, det finns en latent tillväxtpotential som vi kan släppa lös om vi verkar för en förbättrad kreditförsörjning till små och medelstora företag. Med allt som händer i världen är det hög tid att släppa lös den potentialen och därför uppmanar vi kommunen att ha en dialog med banker och näringsliv om lån till små och medelstora företag. Hela samhället blir rikare om vi har en väl fungerande kreditgivning.

Frida Boklund, regionchef Företagarna Kalmar län

Thomas Gustafson, ordförande Företagarna Emmaboda

Robin Körner, ordförande Företagarna Hultsfred

Rickard Persson, ordförande Företagarna Högsby

Catharina Gimre, ordförande Företagarna Kalmar-Nybro

Kenth Rydhage, ordförande Företagarna Mönsterås-Ålem

Claes Thunberg, ordförande Företagarna Oskarshamn

Annons

Lena Ovesson, ordförande Företagarna Torsås

Marcus Hamlin, ordförande Företagarna Vimmerby

Anna Blom, ordförande Företagarna Västervik

Eivon Gustafsson, ordförande Företagarna Öland

Annons
Annons
Annons
Annons