Annons

”Vi behöver luckra upp strandskyddsreglerna”

Slutreplik i debatt om strandskydd, tidigare inlägg 18 december och 16 januari.
Före jul skrev vi en debattartikel om det positiva med att Kristdemokraterna tillsammans med samarbetspartierna inom Tidöavtalet enats om att strandskyddet ska reformeras.
Debatt • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver luckra upp strandskyddsreglerna rent generellt och låta kommunerna ta över ansvaret.”
”Vi behöver luckra upp strandskyddsreglerna rent generellt och låta kommunerna ta över ansvaret.”Foto: arkivbild

Lokala representanter från intresseorganisationerna Naturskyddsföreningen, Svenska Turistföreningen och Klimataktion skriver i en replik att detta är ”oroande signaler”.

De skriver också att ”strandskyddet infördes på 1950-talet för att säkra allmänhetens tillgång till stränder för friluftsliv, rekreation och bad.” Problemet är dock att sedan strandskyddet infördes har regelverket utökats gång på gång.

Annons

Strandskyddet är nu så hårt reglerat att exempelvis möjligheterna till just friluftsliv, rekreation och bad drabbas negativt. Det finns nämligen gott om exempel - även i vårt län - på hur nuvarande strandskyddsregler stoppat etablerade turismverksamheter från att göra nödvändiga satsningar eller renoveringar av ställplatser, bryggor och rent av hota hela existensen för väletablerade campingar som Bjärby på Öland.

Avsändarna av repliken kan tänka sig ”små lättnader av strandskyddet vid konstgjorda diken och dammar”. Det är bra, men det räcker inte. Vi behöver luckra upp strandskyddsreglerna rent generellt och låta kommunerna ta över ansvaret. De har den lokala kännedomen och bör därför få större inflytande.

Dessutom vore det en demokratisk reform eftersom invånarna då kan väga in lokala strandskyddsfrågor när de röstar i kommunvalen.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot

Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons