Annons

"Vi behöver ett utökat och vassare regionalt kulturanslag”

Kulturpolitik
”Hur kan Emmaboda bli årets kulturkommun? Frågan kommer från en Emmabodabo. En mindre kommun som inte satsar lika mycket på marknadsföring och evenemang som till exempel Kalmar drunknar lätt i bruset. Men, på landsbygden finns det mycket kultur och inte minst personligt engagemang. Jag vill påstå att det är här det händer.”
Debatt • Publicerad 7 februari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"The Glass Factory i Boda Glasbruk har blivit en nod för konstglas.”
"The Glass Factory i Boda Glasbruk har blivit en nod för konstglas.”Foto: Sofia Hedman

Ifrån Emmabodabygden kommer Vilhelm Moberg men även Gertrud Lilja och Elisabeth Bergstrand Poulsen, samtida med Selma Lagerlöf, Fogelstadkvinnorna och Siri Derkert. Kvinnor som i början av 1900-talet bröt sig loss ur invanda kvinnoroller och flyttade gränser. Det är i Boda glasbruk som Reidar Jönssons självbiografiska roman utspelar sig. Jämte det årliga seminariet En dag med Moberg arrangerar Emmaboda sedan tre år projektet Skrivsommar för unga skribenter. Och visste du att tre storfilmer haft sin urpremiär i kommunen? Det gäller självaste Sällskapsresan, klassikern Mitt liv som hund och Utvandrarna.

Dessutom har platser och händelser i Emmaboda inspirerat till hela tre stora teaterföreställningar på Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater det senaste decenniet. Det gäller Glasjesus, Balladen om Nygatan 8 och Danskjävlar.

Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.
Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.Foto: Malin Gustavsson
”Jag önskar mig ett utökat och vassare regionalt kulturanslag från regionen som med tidsbegränsning kan gå till utvecklingsprojekt eller tillfälliga satsningar i kommunerna. Anslag som inte går till administration eller modellutveckling utan till produktion och utövare.”
Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.
Annons

I Emmaboda finns privata initiativ som Hönsalottas Luffarmuseum, den levande kulturmiljön Kyrkeby Bränneri och Mundekulla Retreatcenter, med alla sina kulturevenemang. Här finns gallerier, Café Duvemåla, aktiva hembygdsföreningar, flera Folkets Hus, en hängiven kulturskola, ett bibliotek med hög utlåningsgrad och, framförallt, ett ideellt kulturliv, som arrangerar film, jazz, teater, föreläsningar och till sommaren igen, kanske, en ny musikfestival!

Som invånare i Emmaboda vet du att dina barn kommer att få ta del av och prova på mycket kultur i skolan. Vi fick utnämningen Årets kulturkommun 2022 av fackförbundet Vision bland annat för att kommunen trots pandemin skapade nya spännande former för att nå ut med kulturen, framförallt skolkulturen. Under 2021 ökade kommunen anslagen till kulturföreningarna med 31procent och vi har upprättat ett program för Hälsa och kultur, där kulturenheten och Socialförvaltningen samarbetar. Under 2022 genomförde vi kulturfesten Sensommarsalut och tog initiativ till utställningen Emmaboda Ateljéer på Persona Galleri i Kalmar.

Genom åren har flera konstnärer etablerat ateljé och bas för sitt skapande här. The Glass Factory i Boda Glasbruk har blivit en nod för konstglas, som i likhet med Pukeberg, byggt ut och öppnat för ateljéer. I kommunen är välkända artister verksamma, som Åsa Jungnelius, Bertil Vallien och Hanna Hansdotter, tillsammans med kommande förmågor. Givetvis har nedläggningen av glasbruken drabbat orten hårt. Men det vänder. Nya privata initiativ är på ingång. Bostäder planeras. För den som vill leva nära naturen finns här utöver arbetsmarknaden i kommunen, tre stora arbetsmarknader bara sex mil bort: Karlskrona, Växjö och Kalmar.

I hela min karriär inom kultursektorn har jag undvikit de stora städerna. När jag för sex år sedan blev kulturchef efter många år inom scenkonsten, var det lite som att kliva ut och jobba med kultur ”i verkligheten”. Nära skola, social omsorg, bibliotek och människors vardag. Jag ångrar det inte. För fem år sedan skapade vi en ny kulturplan. Nu är det dags igen.

Inför det ser jag en del behov och utmaningar. Vi behöver skapa en tydligare vision för barn och ungas tillgång till en bred kultur. Hur ser möjlighetsstrukturen för ungdomars utövande ut i kommunen? Hur kan de ofta äldre föreningarna stötta det nya? Och hur kan kommunernas behov av transporter och arrangörsmedel ges större plats i kultursamverkansmodellen där stat, region och kommun interagerar? Det är även på gång en ny regional kulturplan.

Jag önskar mig ett utökat och vassare regionalt kulturanslag från regionen som med tidsbegränsning kan gå till utvecklingsprojekt eller tillfälliga satsningar i kommunerna. Anslag som inte går till administration eller modellutveckling utan till produktion och utövare. De små kommunerna riskerar annars att tappa kompetens och att aldrig få chansen att förädla den kulturhistoria och det arv som finns här. Kulturen kan tala om för unga att det är härligt att leva och göra att vi kan känna förundran inför livet. Det gäller inte minst i Årets kulturkommun 2022 – Emmaboda.

Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun

Annons
Annons
Annons
Annons