Annons

"Vart är vi på väg”

Rikspolitik
”Nu har Sverige en ny regering, och vi har fått en regeringsdeklaration som mycket inriktar sig på brott, straff och flyktingpolitik. Denna deklaration bygger väldigt mycket på ett partis idéer.”
Debatt • Publicerad 2 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Nu har Sverige en ny regering, och vi har fått en regeringsdeklaration som mycket inriktar sig på brott, straff och flyktingpolitik.”
"Nu har Sverige en ny regering, och vi har fått en regeringsdeklaration som mycket inriktar sig på brott, straff och flyktingpolitik.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur ser framtiden ut när detta parti verkar leda politiken? Hur ser trovärdigheten när detta parti som ibland får utesluta medlemmar för sina extrema åsikter, och som helst inte vill ha flyktingar till Sverige, som vill höja straffen för brott, men inte vill arbeta bort grogrunden till problematiken?

Det är lätt att vara det populära partiet med ett mycket smalt program. Ett parti som vänder kappan efter hur tongångarna går bland våra medborgare. Som bara predikar vad som är fel, som inte ser helheten och som inte heller har någon lösning på grundproblemen. Därför är deras agenda endast Brott och straff, flyktingar, bistånd, bränslepriser och elpriser. Makten vill man ha, men ansvar vill man inte ta. Det är ett perfekt läge att sitta i ”man får styra utvecklingen, men slipper ta ansvar om denna utveckling skulle slå fel".

Annons

Jag tar mig friheten att gå 30 år tillbaks i tiden. När jag själv var aktiv i politiken. På den kommunpolitiska sidan ville jag införa en ”tratt” för flyktingmottagandet. Jag ville att vi först skulle assimilera de som redan kommit, och slussats in till de ”getton” som höll på att skapas, innan man tog in fler. Jag ville förvandla ”gettona” till attraktiva områden för alla i kommunen boende människor, och också hitta lösningar på problemen.

1/ För långa handläggningstider. Att få vänta kanske två år innan beslut och med barn som kanske börjat skolan.

2/ Inte få jobba under väntetiden. Utan utbildningsmöjligheter.

3/ Inga krav på att alla i familjen måste lära sig svenska.

4/ Inga krav på att lära sig svenska seder, historia och viktiga lagar.

5/ Jag såg möjligheten att låta nyankomna arbeta inom kommunens ”hägn” för att bryta tristessen, komma igång med svenska språket och själva få en liten revenue tillbaka.

6/ Ha samma krav på laglydnad på alla boende i Sverige.

7/ Försöka suga upp ungdomar in i det svenska samhället genom ex vis kultur, fritid och idrott.

8/ Försöka påverka massmedia att inte peka ut invandrarungdom så fort något hände i konfliktsituationer. Att man istället borde se varför den speciella situationen uppstått (det kunde ju vara möjligt att även ”svensk” ungdom kunde ställa till med problem).

9/ Redan då sätta in resurser för att bryta upp gängbildningar. Dessa uppstod ofta genom att man a/ placerade olika grupper i samma område b/ tristessen av att inte få arbeta/studera c/ uppstarten av ”getto” och därmed upprätta en gräns mellan ”dem och vi”.

Annons

Nu är vi inne på andra/tredje generationen av invandrare, och nu gäller det att försöka rätta till de misstag som gjordes på 80-talet och framåt. Man måste försöka se till orsak och verkan, inte bara kräva strängare straff (även med utvisning för invandrare). I Danmark (som tas upp av SD som ett exempel) vill man deponera starkt kriminella till ett fängelse i temporärt land, inför framtida utvisning.

Man glömmer dock att tala om att man också tar tag i grundproblemen i Danmark. Man försöker lösa upp ungdomssammanslutningar, lösa upp ”getton” som bildats, engagera ungdomar i exempelvis idrott med mera. Därmed också få ner anslutningarna till grövre brottslighet.

På min tid blev jag anklagad för att vara rasistisk. Fast jag hade mina tankar på ett bättre liv för både flyktingar och ”svenskar”. Jag menade att ett integrerat samhälle skulle gynna både välfärd och assimilering.

Mitt slutbudskap är att man som en fri människa borde tänka efter före. Ta in alla argument. Väga för och emot, se om det finns lösningar, inte bara påtala problemen.

Lars Bergman

Annons
Annons
Annons
Annons