Annons

"Varken pest eller kolera - välj solera”

Energipolitik
”Tack vare den debatt som de höga elpriserna har startat kan vi nu äntligen se verkligheten som den är: vi lever i ett rent överflöd av gratis energi. Solen ger oss kontinuerligt 89 PW solinstrålning. ”
Debatt • Publicerad 28 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi kan ta makten över vår egen energi och vi kan göra det nu. Vi behöver varken fossil energi eller uran.”
"Vi kan ta makten över vår egen energi och vi kan göra det nu. Vi behöver varken fossil energi eller uran.”Foto: Pernilla Rudenwall

Den effekten ges till oss helt gratis och omvandlas till bl a vindkraft, vattenkraft och biogas. Av förnybar el kan vi tillverka grön vätgas och andra gröna elektrobränslen (e-metanol t ex). Vi kan fylla batterier med ren el och/eller pumpa upp vatten tillbaka i våra vattenkraftsdammar med den. Vi kan bygga ett hållbart energisystem med de 89 000 gratis TWh vi får varje timme från solen. Detta vet vi att vi kan. Vi har kunnat det länge men nu är det så billigt att alla kan göra det: Tillsammans. I kooperativ eller energigemenskaper.

Det finns en gammal satirteckning från 1970-talet. Den drar verkligen ner brallorna på energilobbyn.

Annons

- Vill du ha kol? Vi äger gruvorna.

- Vill du ha olja och gas? Vi äger källorna.

- Vill du ha kärnenergi? Vi äger uranet.

- Vill du ha sol-el? Vi äger... eh... ah... Sol-el är inte möjligt!

Det är dags att vi ser verkligheten för var den är; alldeles fantastisk!

Vi får helt gratis, ren, förnybar energi från solen i sådan mängd att det räcker att försörja hela planetens befolkning tusentals gånger om. Instrålad solenergi under en tid av mindre än två timmar räcker till energibehovet för hela jordens befolkning. Vi tar det igen; under en period av mindre än två timmar får vi emotta från solen en mängd energi som räcker till hela jordens befolkning under ett helt år.

Vi kan ta makten över vår egen energi och vi kan göra det nu. Vi behöver varken fossil energi eller uran. Vi har blivit lurade av energilobbyns 'Newspeak' (George Orwell, 1984) att tro på skrämmande ord som "energikris" och "energibrist". Det finns ingen och kommer aldrig att finnas någon energibrist på planeten Jorden. Det som finns är en brist på vilja att ge folk ett överflöd av billig, ren, förnybar el. Denna bristande vilja beror på en energilobby som lever på att sälja dyr och smutsig el till dig.

Ytterligare en lögn som energilobbyn lyckats lura folk med är att vi måste välja mellan pest och kolera; uran eller fossil energi (=kol-era). Det är en lögn som följer helt i linje med nyspråket om energibrist.

Vi behöver inte välja mellan pest & kolera - vi kan välja solera (=sol-era). Vi kan välja en ny era av förnybar billig el i ett rent överflöd till alla.

För detta krävs politiker som vill vrida makten ur händerna på energilobbyn och ge den till alla medborgare. "Power is a question of power." Att få makt över sin egen el ger en chans till ökad demokrati. Vi önskar att du ger dig själv och hela samhället den chansen. Rösta på politiker som vill ta makten från energilobbyn och ge den till dig. Du måste inte välja mellan pest och kolera. Välj solera!

Per Ribbing, Pia Björstrand, Göran Bryntse och Birger Schlaug

Annons
Annons
Annons
Annons