Annons

”Varför tycker Socialdemokraterna inte att alla elever i kommunen ska behandlas lika?”

I budgetförslaget för Oskarshamns kommun finns det med en satsning på körkortsutbildning, men som av oklara skäl inte ska omfatta alla elever. Sverigedemokraterna presenterar istället en satsning som gör det möjligt för alla gymnasieelever i kommunen att ta del av subventionerad körkortsutbildning.
Debatt • Publicerad 15 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vår satsning omfattar eleverna på Oscarsgymnasiet, eleverna på Etec Teknikutbildning samt elever som är skrivna i kommunen men som studerar på annan ort. Tyvärr kan vi se att Socialdemokraterna väljer bort eleverna på Etec och elever som är skrivna i kommunen men som studerar på annan ort då dessa inte får tal del av körkortssatsningen.

I ljuset av att det rör sig om 26 elever som går på Etec och ca 1000 elever som går på Oscarsgymnasiet blir Socialdemokraternas orättvisa behandling av eleverna särskilt proportionslös och osund. Vi sverigedemokrater tycker det är dåligt att Socialdemokraterna inte vill att alla ungdomar ska få ta del av körkortssatsningen. Deras föräldrar betalar ju lika mycket skatt som de föräldrar vars barn går på Oscarsgymnasiet. Vi kräver därför svar av Socialdemokraterna om varför man väljer att behandla elever som är skrivna i kommunen olika.

”Vi sverigedemokrater tycker det är dåligt att Socialdemokraterna inte vill att alla ungdomar ska få ta del av körkortssatsningen”, skriver debattörerna.
”Vi sverigedemokrater tycker det är dåligt att Socialdemokraterna inte vill att alla ungdomar ska få ta del av körkortssatsningen”, skriver debattörerna.Foto: Erik Simander/TT
Annons

Sverige är till ytan ett stort och långt land där mer än en tredjedel av befolkningen klassificerar sig som landsbygdsbor och där möjligheten att kunna resa med bil är en nödvändighet för de som bor på landsbygden och utanför storstadsområden. För den som saknar körkort blir vardagen mycket svårare att få ihop och den egna tillvaron mindre fri. Det kan handla om alltifrån att kunna ta sig till och från sitt arbete, till att bli mer anställningsbar och till att kunna köra till vänner och bekanta.

Vi hör att Socialdemokraterna gärna talar om ”allas lika värde”, ”alla ska med” och så vidare, men här visar Socialdemokraterna sin sanna natur; tomma löften och motsägelsefullhet. För varför tycker Socialdemokraterna inte att alla elever i kommunen ska behandlas lika? Detta är en fråga som väljarna förtjänar att få svar på.

Leif Axelsson (SD) Oskarshamn
Leif Axelsson (SD) OskarshamnFoto: Barzan Dello

Sverigedemokraterna anser att satsningar ska vara rättvisa och att alla elever ska behandlas lika. Till skillnad från Socialdemokraterna så gör vi handling av orden allas lika värde och låter samtliga elever ta del av satsningen.

Samtidigt har Socialdemokraterna under decennier försämrat villkoren för de som bor på den svenska landsbygden, inte minst genom världens mest extrema bränsle- och dieselskatter. För att verklighetens folk ska kunna leva på landsbygden krävs omgående reformer, varav ett litet steg kan vara att hjälpa våra ungdomar att få körkort. Men en sådan satsning måste vara rättvis och där går vi sverigedemokrater i täten för en körkortssatsning som omfattar alla elever. Nu förväntar vi oss att Socialdemokraterna följer med vårt beslut och gör det rätta för alla gymnasieelever i kommunen.

Det är det minsta som väljarna och skattebetalarna kan begära.

För Sverigedemokraterna i Oskarshamn

Leif Axelsson (SD), 
Gruppledare

Mattias Bäckström Johansson (SD), Fullmäktigeledamot

Michael Erlandsson (SD), Fullmäktigeledamot

Annons
Annons
Annons
Annons