"Värderingar avgör valet av parti för partibytare”

Partibyte
I valet 2022 var det många väljare som bytte parti, nästan 40 procent. De som byter parti blir bara fler och fler enligt den statistik som Göteborgs Universitet presenterat i ämnet. I Kalmar har också ett partibyte skett.
Debatt • Publicerad 22 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Moderaterna använder internt ett uttryck för en väljargrupp de just nu tappar till Socialdemokraterna. Dessa kallas för Magdalena-Moderater och jag är en sådan Magdalena-Moderat.”
"Moderaterna använder internt ett uttryck för en väljargrupp de just nu tappar till Socialdemokraterna. Dessa kallas för Magdalena-Moderater och jag är en sådan Magdalena-Moderat.”Foto: Anders Johansson

Det är jag, Jonas Lövgren, som bytt från Moderaterna till Socialdemokraterna. I 35 år har jag varit moderat med över 54 olika politiska uppdrag i olika kommuner, landsting, regioner och internt inom partiet. Jag har utbildat hundratals moderata politiker i fler än 25 olika kommuner, landsting och regioner i att vara just moderater. Jag har vigt 1 000-tals timmar för att försöka påverka och förändra till det bättre. Men, nu väljer jag att gå vidare i mitt samhällsengagemang.

Många undrar nog varför. Det är många faktorer som lett mig fram till Socialdemokraterna. Jag har legat till vänster inom Moderaterna under hela mitt vuxna liv och med den kraftiga högersväng partiet nu gjort under några år har det blivit allt svårare för mig att känna den identitet och den motivation som krävs för ett fortsatt politiskt engagemang.

Kommunfullmäktige ledarmöter, kommunalpolitiker.Jonas Lövgren (M).
Kommunfullmäktige ledarmöter, kommunalpolitiker.Jonas Lövgren (M).Foto: Anders Johansson
”Moderaterna och hela regeringen idag sitter i knäet på Jimmy Åkesson och där har inte jag någon lust att sitta. Det har naturligtvis inte varit en enkel process att byta parti och det har varit många kvällar, nätter av funderande och grubblande och det är flera faktorer som påverkat mitt val.”
Jonas Lövgren (S), Kalmar län.

Klimatet inom partiet har dessutom blivit hårdare och jag har länge saknat närheten till väljarna och den stora ödmjukhet som alltid ska prägla det politiska arbetet. Den upplever jag inte finns kvar på samma sätt inom Moderaterna. Men, det viktigaste av allt är att jag gjort en förflyttning under flera år av värderingar och politiska prioriteringar. Den resan har gått längre vänster ut än vad som idag är moderater, kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater.

Samtidigt har Sverigedemokraterna fått alldeles för stort inflytande inom Moderaterna idag. Det fanns en tid för många år sedan som gick ann då SD var beroende av andra partier för sin överlevnad, men när andra partier blir beroende av SD då är det en helt annan sak och det har jag väldigt svårt att förlika mig med. Jag upplever att Moderaterna och hela regeringen idag sitter i knäet på Jimmy Åkesson och där har inte jag någon lust att sitta. Det har naturligtvis inte varit en enkel process att byta parti och det har varit många kvällar, nätter av funderande och grubblande och det är flera faktorer som påverkat mitt val.

Jag har alltid prioriterat de mjuka frågorna som vård, jämställdhet och allas lika värde och med den värderingsförskjutning vänsterut jag genomgått känner jag mig idag väldigt mycket hemma i Socialdemokraternas politik. De är idag det stora samlingspartiet för svensk politik och är beredda att faktiskt få något gjort som är bra för helt vanliga människor. För mig står de för initiativkraften i svensk politik just nu och med en regering som är den tystaste jag upplevt under de senaste 35 åren så är ju valet ganska enkelt.

Många moderata vallöften rinner nu ut i sanden eller är på väg att glömmas bort. Det är inte så jag tycker politiken ska vara. Jag tycker politiken ska vara mer verklighetsförankrad och stabil än så. Socialdemokraterna har idag båda fötterna på jorden och vet vad som krävs för att få något uträttat med ödmjukheten i behåll, till skillnad från Moderaterna.

Jag engagerar mig för att jag vill nå förändring, att göra bra saker för vanliga människor och som är bra för hela samhället. Jag vill fortsätta stå på människornas sida, lyssna på dem, vara nära mina väljare och ha båda fötterna på jorden. Då är Socialdemokraterna just nu det parti i svensk politik som kan erbjuda detta, som kan erbjuda den bästa framtiden. På detta tåg mot framtiden känner jag att jag hör hemma.

Moderaterna använder internt ett uttryck för en väljargrupp de just nu tappar till Socialdemokraterna. Dessa kallas för Magdalena-Moderater och jag är en sådan Magdalena-Moderat. Jag är inte ensam, det finns väldigt många som mig och de är alla välkomna att sätta sig på framtidståget tillsammans med mig och Magda. Nu kör vi!

Jonas Lövgren (S), Kalmar län