Annons

Vården ska ges på rätt nivå

"Att ytterligare utlokalisera specialistsjukvården skulle medföra allvarliga konsekvenser för både vårdkvaliteten, personalförsörjningen och landstingets ekonomi."
Debatt • Publicerad 21 mars 2012
Foto: Paul Madej

Då och då höjs röster för att de specialistmottagningar som finns på länets tre sjukhus borde flytta ut större delar av sin verksamhet. I viss utsträckning sker detta idag, exempelvis filialmottagningen i Vimmerby. Det förekommer vidare att de svårast sjuka får hembesök av allmänspecialister, något som ofta är nödvändigt och mycket uppskattat av patienterna. Landstinget har vidare avtal med privata läkare som bedriver specialiserad sjukvård utanför sjukhusen.

Vi menar att den nuvarande omfattningen med mottagningar utanför sjukhusen är väl avvägd och befinner sig på en försvarbar nivå. Att ytterligare utlokalisera specialistsjukvården skulle medföra allvarliga konsekvenser för både vårdkvaliteten, personalförsörjningen och landstingets ekonomi. I förlängningen skulle en mer långtgående utlokalisering än idag undergräva sjukhusens möjligheter att bedriva en rationell och patientsäker vård. Framtidsutsikterna för länets tre sjukhus skulle allvarligt försämras om specialistsjukvården tilläts splittras upp.

Annons

Vi rödgröna partier i landstinget i Kalmar län menar att vården ska ges och bedrivas på rätt nivå. Sjukvårdens insatser och utveckling måste alltid styras utifrån att patienten ska ges den bästa möjliga vårdinsatsen. Vi vet att specialistsjukvården blir att allt mer avancerad och utrustningen dyrare. För att upprätthålla och utveckla kompetensen är det viktigt att specialistläkarna och specialistsjuksköterskorna får möjlighet att behandla ett relativt stort antal patienter.

För att uppnå en sjukvård av hög kvalitet och god patientsäkerhet krävs det därför att sjukvården fördelar sina resurser rätt och hushåller med medarbetarna på bästa sätt. Bristen på läkare och specialistsjuksköterskor är idag en stor utmaning för ett litet landsting som ligger långt ifrån storstäderna och universitetssjukhusen. Att i detta läge föreslå att landstingets medarbetare i ökad utsträckning ska lägga sin arbetstid på att transportera sig mellan olika filialer är inte försvarbart. Vi upplever att det finns en stor förståelse bland länsborna att specialistsjukvården i huvudsak ska ges på sjukhusen. Länsborna förstår att sjukvård som ges sällan, kanske enbart en gång i livet, bäst och effektivast utförs på sjukhusen. I sammanhanget kan nämnas att landstinget har gjort en stor ambitionshöjning inom kollektivtrafiken, med bland annat tätare bussturer, som gör det enklare och gratis att ta sig till mottagningarna.

Vi rödgröna har höga ambitioner för sjukvården i Kalmar län. Målet är en helt köfri sjukvård och att landstinget i Kalmar län ska ha Sveriges säkraste hälso- och sjukvård. Landstinget i Kalmar län har kommit en bra bit på vägen. Kalmar län har idag bland de nöjdaste patienterna i Sverige och är rikskänt för att ha korta vårdköer och en hög tillgänglighet. Men ska vårdkvaliteten och tillgängligheten fortsätta att förbättras ställs det krav på oss politiker.

Det är nödvändigt att vi i allt beslutsfattande alltid utgår ifrån att tilldelade resurser ska användas på rätt sätt och att vårdkvaliteten alltid ska stå i centrum. Detta gäller inte minst frågan att säkerställa patienterna en god specialistsjukvård. Har man patienternas bästa för ögonen krävs det mod att prioritera landstingets resurser på rätt sätt. Det har vi rödgröna partier. Vi vill därför fortsätta att förbättra den nära och förebyggande sjukvården genom Hälsovalet inom primärvården och ytterligare utveckla och förbättra den specialiserade vården på länets tre sjukhus.

Anders Henriksson (S)

Lena Segerberg (S)

Jessica Rydell (MP)

Linda Fleetwood (V)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons