Annons

Vänsterpartiet: ”Bostaden är en grundläggande social rättighet”

Almedalsveckan, Vänsterpartiet.
”Centerpartiet har nu deklarerat att de har släppt kravet på marknadshyror i januariavtalet. Det var ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor som har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som gått under rådande läge.”
Debatt • Publicerad 4 juli 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Marknadshyror ger inga fler bostäder, bara rikare fastighetsägare och fattigare hyresgäster.”
"Marknadshyror ger inga fler bostäder, bara rikare fastighetsägare och fattigare hyresgäster.”Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Det är detta envetna arbete för rätten till bostäder som vanliga löntagare, barnfamiljer, ungdomar och pensionärer har råd med, som burit frukt.

Efter att ha utsatt skolan, sjukvården, järnvägen, posten, elnätet och apoteken för marknadsexperiment, är det få som tror att det kommer gå bra med marknadshyror. Det är redan i dag betydligt dyrare att hyra än att äga sin bostad.

Annons

Sedan januari 2019 har Vänsterpartiet varit tydliga med att vi inte kommer att tillåta att marknadshyror införs. Marknadshyror bryter mot den svenska modellen på bostadsmarknaden och det nuvarande förhandlingssystemet skulle upphävas och ge fastighetsägarna mer makt på tre miljoner hyresgästers bekostnad.

Linda Fleetwood (V), regionråd.
Linda Fleetwood (V), regionråd.Foto: Johanna Eriksson
”Bostaden är en grundläggande social rättighet – inte en vara på en marknad. Alla människor behöver någonstans att bo, inte bara de som har mycket pengar på banken.”
Linda Fleetwood (V), regionråd.

Marknadshyror ger inga fler bostäder, bara rikare fastighetsägare och fattigare hyresgäster. Att förslaget om att införa marknadshyror nu är borta är en stor seger. Nu kan vi blicka framåt och diskutera åtgärder som faktiskt kan lösa bostadsbristen.

Bostaden är en grundläggande social rättighet – inte en vara på en marknad. Alla människor behöver någonstans att bo, inte bara de som har mycket pengar på banken. Enligt regeringsformen har samhället ett uttalat ansvar för att trygga rätten till bostad. I verkligheten ser det annorlunda ut. Sedan 1990-talet har bostadsbyggandet skett på marknadens villkor. Det har byggts för lite, för sakta och för dyrt. Idag råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Bristen på bostäder begränsar människors frihet och i förlängningen samhällets utveckling.

Därför vill Vänsterpartiet bygga bort bostadsbristen. Framför allt vill vi bygga hyresrätter med rimliga hyror som folk har råd med. För att kunna göra det krävs en aktiv statlig bostadspolitik. Vi behöver fler hyresrätter och en starkare allmännytta.

Vänsterpartiet vill bland annat:

# bygga fler hyresrätter med rimliga hyror

# motverka utförsäljning och ombildning av allmännyttiga hyresrätter

# bevara och utveckla den svenska modellen för hyressättning

# stärka hyresgästernas ställning vid renoveringar – alla ska ha råd att bo kvar även efter en upprustning

# öka den statliga finansieringen av bostadsbyggandet (stöd och lån

Annons

Vänsterpartiet vill också bidra till att Stefan Löfven kan fortsätta som statsminister, men det blir då utan marknadshyrorna. Vi är öppna för samtal, vill förhandla och hitta lösningar för att komma till rätta med bostadsbristen, så länge det sker inom den svenska modellen för hyressättning med kollektivt förhandlade hyror som sätts utifrån bruksvärdesprincipen. Vi vill gärna söka lösningar på bostadsbristen i Sverige, men vi kommer aldrig svika Sveriges tre miljoner hyresgäster.

Linda Fleetwood (V), regionråd.

Annons
Annons
Annons
Annons