Annons

”Valet handlar om mer än troll”

EU-valet
Snart är det val till EU-parlamentet och som det ser ut nu är det lätt att tro att valrörelsen drivs på, eller handlar om, fejkkonton på internet. Men det handlar om så långt mycket mer.
Debatt • Publicerad 5 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att skapa en tryggare tillvaro och se till att även EU fungerar för vanligt folk.”
”Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att skapa en tryggare tillvaro och se till att även EU fungerar för vanligt folk.”Foto: Pontus Lundahl/TT

För dig som jobbar på Åbro Bryggeri eller som undersköterska på länssjukhuset i Kalmar handlar det om trygghet; om att stoppa kriminalitet och om trygghet på jobbet.

Det är färre som röstar i EU-valet än i nationella val i Sverige. Det är inte så konstigt. Det är knepigt nog att hålla reda på vad Region Kalmar län ansvarar för och än luddigare känns parlamentet i Bryssel. Men det är EU-val vart femte år och det handlar trots allt om oss.

Annons

Det är inte bara Sverige som skall fungera för vanligt folk, även EU skall fungera för oss. Just nu är det lätt att tro att valrörelsen handlar om ”fake news” och vilseledande trollkonton på nätet. De är vidriga och i många fall farliga. Men valet handlar framför allt om vår trygghet, på jobbet och i samhället. Låt mig ta några exempel.

# Allt fler dör på jobbet, ofta på arbetsplatser där arbetslivskriminalitet kopplad till organiserad brottslighet förekommer. Vi måste ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från skurkföretagen. De tjänar pengar på att dumpa löner och äventyra säkerheten. Det måste bli svårare att fuska, lättare att åka fast och straffen måste vara kännbara. EU skall inte vara en bankomat åt kriminella.

# I Sverige ska svenska löner och kollektivavtal gälla. Här har vi den svenska modellen som ger oss stabilitet i löneförhöjningar, i vår tjänstepension och i andra villkor vi har på jobbet. Den måste vi stå upp för när EU tar fram ny lagstiftning på området.

# Brottslighet och terrorism känner inga gränser. Inom EU kan vi samarbeta för att stoppa stöldligor som härjar i ditt kvarter, stoppa smuggling av vapen och narkotika och förhindra planerade terroristattacker.

Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att skapa en tryggare tillvaro och se till att även EU fungerar för vanligt folk. Vi behöver samarbeta för freden, för klimatet och för aborträtten som nu hotas på flera håll. Det är därför det är viktigt att rösta också i EU-valet. Varför inte på en lokal facklig kandidat som vet vad som är viktigt för dig och din trygghet? Låt inte trollen definiera valrörelsen, låt tryggheten göra det.

Maria Arkeby, biträdande chef Tankesmedjan Tiden

Annons
Annons
Annons
Annons