Annons

”Våga gilla vargen”

Varg
”Det låter ynkligt att höra en lus hosta”. Var rädda om vår svenska fauna, låt våra vargar ströva fritt i vårt avlånga, skogsbeklädda och glesbefolkade land. Vad vet ni båda KDare som skriver inlägg i torsdagens Barometern om vanlig sund djuravel.
Debatt • Publicerad 5 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Till fjällräven ska stora summor satsas, till vargen är det en eller flera kulor i kroppen som gäller.”
”Till fjällräven ska stora summor satsas, till vargen är det en eller flera kulor i kroppen som gäller.”Foto: Junge, Heiko

Jag förstår att ert parti griper varje halmstrå för att värva en eventuell röst, men är ni inte varse att de flesta partier driver precis samma fråga, så här kammar ni nog noll. Så kanske ska KD skärpa till sig och komma med något eget nytt för den som går i andras spår kommer aldrig först.

All saklig information om våra vargar glöms bort av rösttörstande politiker och skjutglada jägare ylar. Handen på hjärtat, för hur många personer kommer vargen att avgöra var rösten hamnar.

Annons

Jag antar att ni i Kristdemokraterna innefattar alla våra rovdjur i ert program och det är för mig samma sak, som att ni sanktionerar svensk troféjakt. En jaktform vi starkt reagerar mot i när den utförs i andra länder

Det finns fler och viktigare frågor för den svenska landsbygden. Ta glesbygdens barns skolvägar, långa restider och helt obevakade övergångsställen. Ta drivmedelspriserna, sänk priset på drivmedel för glesbygden, för de flesta säkert en viktigare fråga än vargarna. Vår sjukvård, med strejkande sjuksköterskor och ofta till glesbygden utflyttade sommargäster, överfall där du minst anar även i glesbygd och där du i timmar får vänta på polishjälp och ambulans. Unga personers möjlighet att få köra A-traktorer när kommunala färdmedel saknas i glesbygden är också viktigt

Berörda myndigheter bör se över hur man kan möjliggöra för djurhållare  inom rovdjurskritiska områden hålla sina djur på ett säkert sätt. Här finns rovdjursstaket men även hundar specialuppfödda att vakta och leva med sin flock. Som djurhållare har man alltid ett ansvar för sina djurs välfärd.

Betänk det biologiska kretsloppet som alla idag vurmar så för och då förhoppningsvis, även KD. För ett par dagar sedan läste jag här i tidningen att vår fjällräv håller på att dö ut. Man beräknar antalet till omkring 500 djur. Den svenska vargen beräknas till cirka 400 djur.  För att överleva är de små fjällrävarna i stort behov av de kadaverrester som de större rovdjuren lämnat efter sig. En biologisk cirkel. Till fjällräven ska stora summor satsas, till vargen är det en eller flera kulor i kroppen som gäller.

Pia Schröder, Arontorp

Annons
Annons
Annons
Annons