Annons

”V lägger 30:e budgeten - i rad”

Kommunpolitik i Kalmar
Kalmar kommuns budget för 2024 är den 30:e i rad som Vänsterpartiet varit med och tagit fram. Vi har sedan valet 1994 styrt i majoritet. I 30 år har vår prioritet varit en utbyggd och rättvis välfärd, jämställdhet och miljö, och där långsiktighet alltid gått före kortsiktig vinstjakt.
Debatt • Publicerad 27 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Under 30 år har vi varit beredda att göra vad som krävts för att Kalmar ska ha en god välfärd.”
”Under 30 år har vi varit beredda att göra vad som krävts för att Kalmar ska ha en god välfärd.”Foto: undefined

För oss är det inte de spektakulära inslagen och nyheterna i varje års budget som varit viktigast. Vi vet att styrkan ligger i att den kommunala verksamheten får de resurser som krävs för en bra skola för Kalmars barn och unga såväl som en god omsorg om Kalmars äldre.

Vi vet också att vi med särskilt riktade satsningar kan lyfta många Kalmarbor. Det är därför vi håller i och tar sikte på att utöka satsningen på gratis frukost i skolan, fortsätter med fria sommarlovsaktiviteter och sommarbusskort för skolungdomar.

Annons

2024 tar vi också nya kliv med Kalmars välfärd. Under året påbörjas bygget av en helt ny kommunal grundskola i Snurrom, och efter sommaren startar en ny kommunal skola i Oxhagen. Både Oxhagen och Snurrom är två växande stadsdelar. Barnfamiljerna har rätt till kommunal skola i närområdet.

Självklart är vi också stolta över att vi om ett år kommer att ha ett nytt kulturcentrum på plats och att bygget av en ny simhall är i full gång.

I 30 år har vi nu lagt kommunala budgetar i Kalmar kommun. Arbetet med 2024 års budget har varit ett av de tuffaste. Inflationen slår hårt, även mot den kommunala ekonomin. Kraftigt ökade pensionskostnader slår hårt mot kommunsektorn. Prisökningarna märks överallt. Statsbidragen från SD-regeringen har varit helt otillräckliga.

Men trots ekonomiskt tuffa tider kan vi lägga en budget utan generella besparingar i verksamheten, tack vare att vi under flera år byggt upp en ekonomiskt buffert. 2024 tillför vi också 94 miljoner för bibehållen välfärd och riktade insatser till skola, omsorg och socialtjänst.

Men framåt behövs tillskott. Därför vill vi komma med ett besked. Under 30 år har vi varit beredda att göra vad som krävts för att Kalmar ska ha en god välfärd och vara en bra plats att växa upp, leva och verka i. Om det ekonomiska tuffa läget består, och om SD-regeringen fortsätter svältföda kommunerna, är vi beredda att driva på för en skattehöjning.

Om vi i budgetarbetet 2025 står inför valet att lägga generella besparingar som drabbar våra barn eller att höja skatten, så kommer vi att öppna upp för en skattehöjning vars intäkter ska riktas till skolan och Kalmars unga. I 30 år har vi nu lagt kommunala budgetar i Kalmar kommun med fokus på långsiktighet. Vänsterpartiet är den långsiktiga kraften i Kalmar.

Liselotte Ross(V), Kommunalråd

Jens Körge(V), Kommunfullmäktige

Leila ben Larbi(V), Kommunfullmäktige

Bertil Dahl(V), Kommunfullmäktige

Annons

Bitte Gudmundsson(V), Kommunfullmäktige

Maria Persson Engman(V), Kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons