Annons

"Utländska stormakter applåderar Centerns energipolitik”

Replik på debattinlägg om energipolitik, publicerad 22 mars.
Det finns gott om utrymme för vindkraftverk, säger entusiasterna i Centerpartiet. Runtom i kommunerna finns det uppenbarligen en helt annan uppfattning.”
Debatt • Publicerad 26 mars 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vindkraft kan vara ett bra komplement till vattenkraft och kärnkraft, men den utbyggnad som Centerpartiet ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver idag är något helt annat.”
"Vindkraft kan vara ett bra komplement till vattenkraft och kärnkraft, men den utbyggnad som Centerpartiet ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver idag är något helt annat.”Foto: Michael Sohn

I södra Sverige stoppades 30 av 40 vindkraftsprojekt under 2020 och 2021. Räknat i antal verk i södra Sverige stoppades 551 av 637 verk, motsvarande 86 procent.

Jag är övertygad om att dessa siffror säger något viktigt. Kommunerna säger inte nej på pin kiv. De säger nej för att det inte finns utrymme för vindkraften. Att nästan nio av tio planerade vindkraftverk i södra Sverige stoppas är naturligtvis för att det bor flest människor här och för att medvetenheten kring verkens påverkan blivit mer kända. Det finns inget sätt att bygga ut vindkraften i stor skala som inte stör människors vardag. Därför säger kommunerna nej.

Annons

Och i detta har de med största sannolikhet sina invånare med sig. Vi har ännu inte sett några namninsamlingar FÖR vindkraft på de orter där verken ska sättas upp.

Som politiker kan man hantera detta på tre olika sätt. Det första är att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det finns massor av ledig yta som ingen behöver, men som vindkraftsentreprenörerna av ren otur har missat i sina ansökningar hittills.

Det andra är att hitta på olika åtgärder för att med morot och piska försöka få kommunerna att ändra sitt nej till ja – eller till och med ta ifrån kommunerna möjligheten att säga nej överhuvudtaget.

Det tredje är att lyssna in budskapet från kommunerna och ta det på allvar.

Jag väljer det tredje sättet. Vindkraftsutbyggnaden griper in i människors liv. Den förändrar miljön som de bor och lever i, och aldrig till det bättre. Den minskar dessutom värdet på intilliggande fastigheter rejält. Det ska finnas väldigt goda skäl för att göra sådana ingrepp i vanliga människors tillvaro.

För vindkraften finns inte dessa skäl. Vindkraft kan vara ett bra komplement till vattenkraft och kärnkraft, men den utbyggnad som Centerpartiet ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver idag är något helt annat. Där är idén att vindkraften ska bli vår huvudsakliga energikälla. Detta kan aldrig fungera. Energin från vindkraften är ibland på men mesta tiden av. Största delen av tiden står ett vindkraftverk stilla.

Detta har medborgarna insett och de frågar sig med rätta varför de ska bli lidande för en energipolitik som undergräver löftet om billig och pålitlig el. Sveriges medborgare förtjänar en energiförsörjning som vare sig är beroende av vädrets eller Putins makt.

Carl-Wiktor Svensson (KD), riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons