Annons

”Ungsvenskarna vill såklart stoppa all biltrafik”

Replik på debatt om vindkraft, publicerad 16 februari.
I en debattartikel införd i Barometern fredagen den 16 februari ondgör sig Ungsvenskarna över utsläppen av mikroplaster från vindkraftverk.
Debatt • Publicerad 21 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det vore fantastiskt om vi globalt vågade ta ett snabbt beslut om ett stopp för all fossil verksamhet.”
”Det vore fantastiskt om vi globalt vågade ta ett snabbt beslut om ett stopp för all fossil verksamhet.”Foto: Annika Byrde

I artikeln nämner de att ”För invånare i närheten av vindkraftverk är det inte bara den estetiska upplevelsen som påverkas, utan även havslivet lider av mikroplastutsläppen.” Såklart har allt vi människor gör en påverkan på omgivningen. Ingen elproduktion är fri från påverkan på miljön, men påverkan från vindkraften är jämförelsevis låg.

Vi kan göra en jämförelse och nämna att Sverige under 2023 hade cirka 5 000 vindkraftverk i drift. Dessa vindkraftverk har en viktförlust i framförallt färg som utgör ungefär 750 kg på ett år.

Annons

Om vi jämför dessa 750 kilo med några andra källor av utsläpp av mikroplaster per år, som Naturvårdverket har gjort bedömning av i Sverige, så kan jag exempelvis nämna däckslitage från våra bilar som släpper ut 7 670 000 kilo per år. Konstgräsplaner 2 460 000 kilo per år, tvätt av syntetfiber 950 000 kilo per år. Hygienprodukter 66 000 kilo per år.

Jag skulle kunna fortsätta med fler exempel. Som en följd av denna fakta gissar jag att Ungsvenskarna såklart vill stoppa all biltrafik både på grund av mikroplasterna men även estetiken?

Det kanske vore klädsamt av Ungsvenskarna om vi förde energidebatten på en lite högre nivå. Som avslutning kan jag säga att det vore fantastiskt om vi globalt vågade ta ett snabbt beslut om ett stopp för all fossil verksamhet. Jag är övertygad om att det skulle gå om viljan finns. Tekniken har vi!

Tyvärr är våra politiker och beslutsfattare i världen allt för tama i denna fråga och tänker inte längre än till nästa val. Klimatet kan inte vänta!

Urban Eliasson (C)

Annons
Annons
Annons
Annons