Annons

"Tryggare kan ingen vara - låt våra unga kunna göra ”Komback””

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Ögonvittne till en knivskärning i matsalskön på gymnasiet. Unga killar som slogs med järnrör utanför lågstadiediscot vi var på. Minst fem inbrott, varav två när vi var hemma. Flera dödsolyckor på fyllan med unga inblandade.”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" För att Oskarshamns ska kunna konkurrera då så handlar det främst om att vi är så attraktiva som kommun att vi får poliser att stanna efter sin aspiranttid.”
" För att Oskarshamns ska kunna konkurrera då så handlar det främst om att vi är så attraktiva som kommun att vi får poliser att stanna efter sin aspiranttid.”Foto: Roger Carlsson

Det är oerhört tungt att höra flera hundra tonåringar gråta i en aula eller tvingas begrava en barndomskompis på hemvändarhelgen. Jämnåriga som är missbrukare och har suttit i fängelse. Vänner som lyckligtvis inte ”lyckades” fullborda självmordsförsök, andra som tyvärr inte orkade längre och nu bara finns kvar i våra minnen. En kille i grannbyn började spiralen nedåt med självmedicinering (droger) efter en allvarlig trafikolycka, något som slutade i ett mord på ”fel” person som kom i mellan under ett rus… Låter det som påhitt? Nej det är bara livet som uppväxt i nordöstra Vetlanda kommun.

Och det är bara ett axplock. Jag har både känt hur hasch luktar och hur ögonen ser ut på någon som är påtänd. Sammantaget är jag kanske ganska luttrad, men det är samtidigt en styrka som politiker att ha de erfarenheterna och inte bara läst om dem i rapporter. Jag vet hur viktigt det är att bryta mönster tidigt innan det går fel.

Annons

Jag har dessutom haft förmånen att vara nämndeman i Göta hovrätt. Jag rekommenderar alla att besöka minst en rättegång som åhörare, helst fall som berör missbruk för att förstå den sida av samhället som de flesta oss inte ser. För att verkligen förstå hur psykiskt ohälsa otvivelaktigt är roten till mycket ont. Den som inget har att förlora kan få för sig vad som helst.

Det finns en del bra förslag som ligger hos de andra partierna i vår kommun. Psykisk ohälsa hos våra unga och föreläsningar om droger. Det finns också förslag om att vi ska trycka hårdare på tryggheten, och alla partier vill jobba med vår polisnärvaro. Väktare och kameror kan vara en tillfällig lösning på stökiga platser där de behövs men det kan inte vara slutmålet med vårt samhälle. Det kommer inte lösa den psykiska ohälsan.

Troligen kommer alla kommuner vilja ha flera poliser om och när det beslutas om ökat antal utbildningsplatser och mer pengar. För att Oskarshamns ska kunna konkurrera då så handlar det främst om att vi är så attraktiva som kommun att vi får poliser att stanna efter sin aspiranttid. Detsamma gäller för vårt sjukhus och våra vårdcentraler. Sjuksköterskor, läkare, psykologer och terapeuter måste vilja flytta hit. Annars kan vi vitt och brett lova att vi ska satsa mer på psykiska ohälsa och vår trygghet utan att kunna hitta personal.

Vi i Kustlandspartiet menar att trygghet och psykisk ohälsa hänger ihop. Vi som kommun kan jobba mer med de sociala delarna av samhällsbekymren utan dalta med våra unga. Dessutom måste vi göra vad vi kan nu.

Det är därför Kustlandspartiet vill anställa fler fältare. Det är därför vi vill etablera fler ställen där unga kan vara och hänga på kvällar och helger. Det är därför vi vill och bygga en kulturskola i Kristineberg som också gör det möjligt att dela upp ungdomsgården i en yngre och en äldre grupp.

Det är därför vi vill använda de styrkorna vi har idag och jobba fram motsvarande konceptet med KomBack som används i Vetlanda. Bryggan mellan skola och socialförvaltning är idag delvis oviss även om det görs bra saker på båda håll. Det finns en risk att ungdomen faller mellan stolarna, inte minst om stöttning saknas hemma.

Komback hjälper till som helhet med kontakter med Studie- och yrkesvägledare, Arbetsförmedlingen, skriva CV, arbetsintervjuträning, praktikplatser och studiebesök. För att skapa bra rutiner ingår träning och friskvård. De jobbar inom åldersintervallet 16–25 år, även med stöd till gymnasiet för att förhindra avhopp. Detta innebär att köra ungdomen till skolan, bryta spelmissbruksmönster, stötta vid praktik, läxläsning, promenader mm för att skapa bra rutiner i ungdomens vardag.

Det behövs lite rejäla tag på rätt sätt!

Kenny Svahn, Kustlandspartiet

Annons
Annons
Annons
Annons