Annons

”Trygg vård kräver kunskap”

Sjukvård
Det måste bli självklart att den som ska hjälpa oss när vi blir sjuka är kunnig och uppdaterad på de senaste behandlingsmetoderna
Debatt • Publicerad 10 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sjukvårdsyrken behöver vara ständigt uppdaterade för att möta utvecklingen och ta vara på nya möjligheter.”
"Sjukvårdsyrken behöver vara ständigt uppdaterade för att möta utvecklingen och ta vara på nya möjligheter.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Lika självklart måste det vara för sjukvårdens anställda att få utvecklas i sitt yrke, känna yrkesstolthet och slippa trolla med knäna. Vi kräver garanterad fortbildning i sjukvården, skriver tre liberaler.

I Sverige är regelbunden fortbildning inte obligatorisk för ett enda sjukvårdsyrke. Nya blodtrycksmediciner ger bättre vård för kroniskt sjuka och parallellt ger cell- och genterapi hopp vid dödliga sjukdomar, men i praktiken finns inga garantier för patienterna att få träffa vårdanställda som är uppdaterade på de senaste behandlingsmetoderna. Sverige utgör här ett undantag inom EU.

Annons

Detta måste åtgärdas. Liberalerna vill stärka arbetsgivaransvaret för regelbunden fortbildning inom alla legitimationsyrken. Fortbildning behöver bli ett uttalat ansvar för varje arbetsgivare och på sikt ett krav för att en yrkesperson ska få behålla sin legitimation. Att ta vara på människors driv och vilja att utvecklas i sitt yrke gynnar oss alla.

Vi tror att rätten till kunskap behöver stärkas även på andra sätt. Undersköterska ska till exempel vara en examen med skyddad yrkestitel och goda möjligheter till specialisering. Vi behöver också mer sjukvårdsforskning baserad på svenska förhållanden, för att säkra patientsäkerhet och vårdkvalitet och för att stärka det kritiska tänkandet hos personalen.

Nya forskningsrön, innovativa terapier eller behandlingar kan idag ta 8-15 år innan de tillämpas fullt ut i den svenska vården. Vi vill att lagstiftning ställer krav på regioner att bedriva forskning, utveckling och innovation.

Sjukvårdsyrken behöver vara ständigt uppdaterade för att möta utvecklingen och ta vara på nya möjligheter. Vi är övertygade om att våra förslag gör yrkena kunnigare och mer agila, men också roligare.

Johanna Wyckman (L), regionråd

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Maria Nilsson (L), riksdagsledamot, forskningspolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons