Annons

"Tro inte att ålderdomen med tillhörande krämpor går att undvika”

Omsorgspolitik
”Jag har läst Michael Ländins debattartikel i Barometern-OT flera gånger.”
Debatt • Publicerad 10 februari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Tro inte att ålderdomen med tillhörande krämpor går att undvika bara för att vi är friskare längre eller har gym-kort!”
"Tro inte att ålderdomen med tillhörande krämpor går att undvika bara för att vi är friskare längre eller har gym-kort!”Foto: JESSICA GOW

Blir glad åt att se konceptet med “Ung Omsorg”. Även “Tillsammanspaketet” är bra, även om det riktas mest till dem som sliter i vården. Att utbudet av aktiviteter utökas är lovvärt. Maten på våra boenden har jag haft åsikter om och ser att även där kommer att sättas nya mål. Mycket bra!

Men på en punkt kommer Michael att få tänka om. Ingen av oss kommer att kunna undvika de där förhatliga sista åren, trots god sjukvård och omsorg.

Annons

Medellivslängden har ökat med nästan 10 år för män sedan 1970. Sannolikheten att överleva en cancer har mer än fördubblats under samma tid. Det talar för att Michaels förhoppning att vi kommer att “minska belastningen på på den framtida vården och omsorgen” inte är helt realistisk. Socialstyrelsen beräknar att antalet med konstaterad demens idag ligger runt 150 000 personer. “Antalet kommer nästan att fördubblas fram till år 2050.”

Jag lär näppeligen vara kvar 2050, utan det är Michaels åldersgrupp det handlar om. Tro inte att ålderdomen med tillhörande krämpor går att undvika bara för att vi är friskare längre eller har gym-kort! Ni är bara i början av en stor expansion vad gäller äldrevård.

Kåre Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons