Annons

"Tre skäl att rösta i kyrkovalet”

Kyrkovalet
”Söndagen den 19 september är det kyrkoval. Då har alla Svenska kyrkans medlemmar över 16 år möjlighet att påverka kyrkans framtid.”
Debatt • Publicerad 15 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fredrik Modéus: ”Demokratin är vacker, den går hand i hand med grundläggande fri- och rättigheter, men den är inte självklar och inget att slarva med.”
Fredrik Modéus: ”Demokratin är vacker, den går hand i hand med grundläggande fri- och rättigheter, men den är inte självklar och inget att slarva med.”Foto: Martina Wärenfeldt

Kanske har du som läser detta inte tänkt att gå och rösta. Det finns åtminstone tre skäl att ompröva ett sådant beslut.

Det första skälet är demokratin. Vi ska använda oss av möjligheten att göra skillnad genom att lägga vår röst, både i de allmänna politiska valen och i kyrkovalet. Demokratin är vacker, den går hand i hand med grundläggande fri- och rättigheter, men den är inte självklar och inget att slarva med.

Annons

Det finns goda skäl att oroas över de tendenser till minskat utrymme för demokrati som hela tiden ger sig till känna, inte minst det faktum att också etablerade demokratier i världen nu lider av en demokratisk tillbakagång.

Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.
Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.Foto: , Arkivbild
”Att tillhöra lite på avstånd är i en folkkyrka lika mycket värt som andra sätt att tillhöra. Så ta reda på vad nomineringsgrupperna har för profilfrågor. Undersök var deras tyngdpunkter och prioriteringar finns.”
Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.

Genom att använda sin röst i ett val, vilket det än handlar om, träder man till demokratins försvar. Ytterst för att sådana värden som vi tar för givna inte ska glida oss ur händerna.

Det andra skälet har med kyrkan att göra. Somliga tänker att man vill tillhöra Svenska kyrkan, men inte engagera sig, och att det skulle innebära att man bör avstå från att rösta. Eller att det faktum att man är i kyrkan bara ibland skulle betyda att andra får stå för röstandet.

Tänk inte så. Tänk att varje röst räknas och att du kan göra skillnad för Svenska kyrkans framtid. Att tillhöra lite på avstånd är i en folkkyrka lika mycket värt som andra sätt att tillhöra. Så ta reda på vad nomineringsgrupperna har för profilfrågor. Undersök var deras tyngdpunkter och prioriteringar finns. Be gruppernas företrädare om tydliga besked, för att kunna ta ställning och sedan rösta för den kyrka du tror på.

Det tredje skälet är att du bryr dig om samhället. Annars skulle du inte ha läst så här långt. Svenska kyrkan är en stor aktör i det svenska samhället, med mängder av gudstjänster och församlingsarbete över hela landet. Ibland agerar kyrkan genom opinionsbildning i angelägna frågor, som en röst för demokratiska värden och mänskliga fri- och rättigheter.

Men oftast finns Svenska kyrkan som en stilla, trofast närvaro i lokalsamhället. En kyrka mitt i byn, klockor som ringer, traditioner att värna, barngrupper som samlas, körer som sjunger, en kyrkogård som sköts med omsorg, omtanke om ensamma, konfirmander som stärks i sin identitet under en viktig tid av livet. Allt det där som gör skillnad på riktigt i människors liv, men utan att få stora rubriker.

Gräv i dina egna minnen. Återupptäck erfarenheter du själv har av Svenska kyrkans arbete, från tidiga år eller helt nyligen. Varma minnen och goda erfarenheter av kyrkans liv finns hos många. Kanske kan de bli ett inre argument för att gå och rösta.

Söndag den 19 september har du möjlighet att påverka platsen, samhället, församlingen, stadsdelen eller byn där du bor genom att rösta i kyrkovalet. Använd din rösträtt. Ta ansvar för demokratin. Var med och forma kyrkans framtid.

Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.

Annons
Annons
Annons
Annons