Annons

Tre ledord för ett mänskligare samhälle

Ett mänskligare samhälle
”Människor har olika värderingar och åsikter. Att acceptera, ja till och med älska, olikheter är livsviktigt i vår tid. Vi behöver träna oss i konsten att se oss själva genom den andres ögon, att byta perspektiv.”
Publicerad 12 mars 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristendomen är en i allra högsta grad humanistisk religion skriver biskop Fredrik Modéus i dag och konstaterar samtidigt att för kyrkan är det viktigt att rasism, homofobi och könsförtryck ska motarbetas.
Kristendomen är en i allra högsta grad humanistisk religion skriver biskop Fredrik Modéus i dag och konstaterar samtidigt att för kyrkan är det viktigt att rasism, homofobi och könsförtryck ska motarbetas.Foto: Gorm Kallestad

Vad är ett mänskligare samhälle? Vad behövs för ett mänskligare Kalmar? Just nu visiteras församlingarna i Kalmar. Under en visitation riktas sökarljuset mot allt från lokaler och administration till kyrkans gudstjänstliv och samhällsansvar. Jag kan konstatera att mycket fungerar bra i Kalmar.

På temat ”Ett mänskligare samhälle” deltar jag idag i visitationen. Jag ser fram emot möten med både församlingsmedarbetare och företrädare för kommun, universitet, föreningar och företag. Eftersom jag har ett fotbollsintresse, är jag extra förväntansfull på mitt och Nanne Bergstrands offentliga samtal i domkyrkan ikväll. Före samtalet firas en mässa då vi ber särskilt för Kalmar. Bönen för samhälle, värld och jordklot är en del av kyrkans DNA.

Annons

Låt mig lyfta fram tre ord som måste prägla både samhällets och kyrkans arbete; tolerans, civilkurage och humanism.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.Foto: Växjö stift
”Den som strävar efter att leva sitt liv med tolerans och civilkurage som ledstjärnor lever humanistiskt, lever kristet.”
”Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.”

Människor har olika värderingar och åsikter. Att acceptera, ja till och med älska, olikheter är livsviktigt i vår tid. Vi behöver träna oss i konsten att se oss själva genom den andres ögon, att byta perspektiv. Bara när jag är trygg i min egen identitet, kan jag vara öppen mot andra. En demokrati förutsätter vidsynt tolerans, men behöver också gränser. Vi måste upprätthålla goda normer och tydligt ta ställning när de ifrågasätts. Rasism, homofobi och könsförtryck ska motarbetas.

”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. Så skriver Astrid Lindgren i ”Bröderna Lejonhjärta” och fångar något centralt. Vi har uppdraget att vara modiga medmänniskor och att ibland göra det vi egentligen inte vågar. Det krävs civilkurage för att försvara allas unika, okränkbara värde. I ett samhälle där debattklimatet hårdnar, behöver de medmänskliga rösterna höras ofta. Envist måste vi påminna om sådant vi håller för självklart. Hat och hot får inte tysta dem som predikar kärlek, öppenhet och medmänsklighet.

Humanism betyder inte med automatik sekulär humanism. Kristendomen är en i högsta grad humanistisk religion, inte minst med betoningen på allas lika värde. Den som strävar efter att leva sitt liv med tolerans och civilkurage som ledstjärnor lever humanistiskt, lever kristet. Vad betyder det för dig? Oavsett hur och varför tiggaren hamnat utanför mataffären; hur möter du din medmänniska? Hur behandlar du den du har svårt för? Hur formar vi ett samhälle som välkomnar och integrerar människor som flytt från helvetets fasor under krig och förtryck? Hur hjälper vi varandra att stå upp mot orättvisor?

Som svar på mina retoriska frågor är det lätt att bygga retoriska murar. Men murar är sällan en lösning. Murar hindrar och stänger ute. Murar signalerar rädsla för den andre. Bit för bit, sten för sten, behöver vi riva murarna mellan människor. Vi måste se varandra i ögonen, upprätta och samarbeta, stödja och hjälpa. Tolerans, civilkurage och humanism är idealen. Som kyrka vill vi ge vårt bidrag. Men en mänskligare värld bygger vi tillsammans.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Annons
Annons
Annons
Annons