Annons

”Tre av fyra tycker att staten har övergivit landsbygden”

Landsbygdspolitik
En ny undersökning från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva visar att endast sju procent av landsbygdsborna anser att beslutsfattare på nationell nivå tar hänsyn till deras behov. En larmrapport – med visst hopp.
Debatt • Publicerad 5 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Politik har kommit och gått, men frustrationen har bestått. Nu är det dags för beslutsfattarna att agera. För hela Sveriges skull.”
”Politik har kommit och gått, men frustrationen har bestått. Nu är det dags för beslutsfattarna att agera. För hela Sveriges skull.”Foto: Henrik Erickson

Varje år gör opinionsinstituten hundratals undersökningar där människor får komma till tals om livet och lyckan, politiken och pengarna. En fullkomlig flodvåg av siffror störtar fram i medierna. Ändå säger det så lite om alla som bor bortom centralorterna.

Inom Hela Sverige ska leva möter vi dagligen frustrationen som finns i Kalmar läns landsbygder och runt om i hela landet. Ändå överraskar styrkan i den Landsbygdsbarometer vi låtit göra. Förutom det låga betyget för nationella beslutsfattare anser nästan 9 av 10 att resurserna fördelas orättvist mellan landsbygder och städer, samt mer än 3 av 4 att staten har övergivit landsbygderna.

Annons

Mönstret ser likadant ut över hela den politiska skalan och skillnaderna mellan kvinnor och män är små. Trots allt som skaver svarar tre av fyra att de känner framtidstro för platsen de bor på.

Landsbygdsbarometern visar att det fortfarande också finns en vilja att ta ansvar, engagera sig i lokala organisationer och lösa problem själv i stället för att vänta på staten. Statsvetarna kallar det aktivt medborgarskap, och det sägs vara en stor tillgång i tider av kris och snabb omställning.

Nästan onödigt generöst. Att den åderlåtning som pågått av Sveriges landsbygder under flera årtionden kan bidra med livskraft när det offentliga inte räcker till – eller har lust. Inom Hela Sverige är vi otåliga. Politik har kommit och gått, men frustrationen har bestått. Nu är det dags för beslutsfattarna att agera. För hela Sveriges skull.

Erik A Eriksson, ordförande Hela Sverige ska leva

Irene Oskarsson, ordförande Hela Sverige ska leva

Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva

Annons
Annons
Annons
Annons