Annons

Torsås framtid börjar nu

Min vision för Sverige, regionen och Torsås kommun är att möjliggöra en bra boendemiljö där det går och bo nära havet och känna havsbrisen i håret, vilket är något som många människor idag längtar efter.
Debatt • Publicerad 3 februari 2012
Christofer Johansson (C) tror att en storregion med Kalmar och Karlskrona skulle ge Torsås ett lyft.
Arkivfoto
Christofer Johansson (C) tror att en storregion med Kalmar och Karlskrona skulle ge Torsås ett lyft. ArkivfotoFoto: 

Veta att vägar är farbara, att bussen går och att bredbandet har fullt spjäll, god service inom handel och näringsliv samt bra äldre- och barnomsorg och skola. Jag är övertygad om att många människor, inte vill bo mitt inne i de centrala delarna av större städer om de inte måste, där avgaser, bilar och buller skadar hälsan. Många vill bo avskilt där det värsta som kan hända ens barn är ett skrubbsår på knäet när de varit ute och lekt.

Varför sitter gamla gränser så djupt rotade att kungar på mitten av sextonhundratalet bestämmer var en gräns ska gå?

Annons

Jag är uppvuxen några hundra meter från länsgränsen mellan Blekinge och Kalmar. Då jag föddes på Kalmarsidan har mina val varit lätta. Gå i skola, handla med mera har mer eller mindre enbart gjorts i Kalmar län. En av mina bästa vänner är uppvuxen ett par kilometer ifrån mig ute på landsbygden i Blekinge och han visste jag inte vem det var förrän han började skolan i Kalmar län när han var sexton år. Därför är regionfrågan en viktig fråga och ett samgående mellan Kalmar och Blekinge leder till en mycket bättre infrastruktur mellan Kalmar och Karlskrona, detta gynnar boende i regionen mellan dessa städer. Det möjliggör arbetspendling och ger en närhet till det i staden som ibland saknas på landsbygden.

Utveckling av bioenergi är framtiden, en arbetsmarknad på frammarsch och som idag redan genererar många jobb och fler kommer det att bli.

Förutsättningarna för framställning av bioenergi är mycket goda i regionen med allt från stora djurstallar till täta skogar. Här är ett område där framtiden och jobben ligger för våra fötter. Vi måste våga ta klivet.

Jag vill även göra det möjligt att få här och när producerad mat i offentliga matserveringar. En vision som är svår att genomföra beroende på lagen om offentlig upphandling och kostnadsaspekter.

Men det är inte oöverkomligt att få en enklare lag kring offentlig upphandling. Allt går bara viljan finns. Det är viktigt för att minimera transporter som påverkar miljön och dränerar näringsinnehållet i maten. Man ska veta var maten kommer ifrån och det är enklare att kontrollera näringsinnehållet och tillsatser i maten.

Valfriheten inom äldreomsorgen, att kunna välja det som passar mig bäst är viktigt.

Jag vill att Sveriges invånare ska få valmöjligheter exempelvis om jag är pensionär och har hemtjänst och skulle vilja ha pommes frites istället för potatis, då ska det kunna gå att ordna det. Om inte hemtjänsten kan ordna detta då tycker jag att det ska kunna finnas någon annan aktör som kan vara behjälplig.

Detta var en mycket ”enkel” beskrivning, men vad jag menar med detta är att de som blir äldre och behöver stöd och hjälp i framtiden inte finner sig i vad som helst. Till exempel datauppkoppling i äldre- och seniorboende kommer att bli ett krav. Jag tror inte att om mina föräldrar skaffar sig ett annat boende när de blir äldre, de finner sig i att inte kunna använda sin dator.

Framtiden börjar hela tiden. Vi måste höja blicken och riva våra mentala murar våga fylla våra drömmar. Vi måste få ett samhälle där individen står i fokus och ges möjlighet att utvecklas, arbeta och verka oavsett var man väljer att bo.

Christofer Johansson (C), vice ordförande bygg- och miljönämnden/ kommunstyrelsen Torsås kommun.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons