Annons

”Tjänstepensionen behöver bli mer flexibel”

Replik i debatt om tjänstepension, tidigare inlägg 29 september.
För några dagar sedan kastade Unionens företrädare här i Barometern ned handsken om möjligheten att pausa uttaget av sin tjänstepension
Debatt • Publicerad 10 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje: ”Min ambition för att dagens och framtidens pensionärer ska kunna pausa sin tjänstepension för att arbeta är glasklar.”
Anna Tenje: ”Min ambition för att dagens och framtidens pensionärer ska kunna pausa sin tjänstepension för att arbeta är glasklar.”Foto: Mark Nordvall Hanlon

Jag tar med glädje upp den och kan meddela att arbetet pågår redan inom Regeringskansliet och jag kommer driva den inom ramen för det arbete som nu startar i den utökade pensionsgruppen.

Det ska alltid löna sig att arbeta och att ha arbetat. Tjänstepensionen, som är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren, är ett fantastiskt komplement som ungefär 9 av 10 anställda har till den allmänna pensionen. Precis som företrädarna för Unionen skriver så väljer man själv när man börjar ta ut sin tjänstepension.

Annons

Men att det idag inte är möjligt att pausa det uttaget när de väl är påbörjat. Tyvärr kan det försvåra för den som efter pensionen skulle välja att återgå i arbete i någon form.

Tjänstepensionen behöver bli mer flexibel så att pensionärer kan återgå till arbete utan att drabbas ekonomiskt av detta. Min utgångspunkt är enkel, alla som vill och kan arbeta ska arbeta. Då gäller det även att sänka trösklar in på arbetsmarknaden för de som gått i pension. Men också trösklarna för att vara kvar innan pension.

För även om många ser fram emot dagen de ska gå i pension så finns det starka skäl för både arbetstagare och arbetsgivare att fundera på när man ska göra det. Är man tillräckligt frisk för att fortsätta, finns det en fortsatt arbetsglädje och en egen vilja att fortsätta och är man tillräckligt uppskattad på sin arbetsplats?

Det är några av de faktorer som borde styra snarare än hur många år man råkat fylla. Att arbetsgivaren både tänker tanken på att behålla en av sina mest seniora och kunniga medarbetare är ett första steg. Att sedan ställa frågan, som ställs allt för sällan, är nästa.

Att Sverige varje år på löpande band pensionerar de mest erfarna medarbetarna är ett enormt slöseri. Genom att vara kvar, på heltid eller deltid, några år till gör stor skillnad, på arbetsplatsen, i plånboken, för pensionen och inte minst för Sverige.

Min ambition för att dagens och framtidens pensionärer ska kunna pausa sin tjänstepension för att arbeta är glasklar. Jag hoppas också att både arbetstagare och arbetsgivare kommer ta den fantastiska möjligheten när den sedan erbjuds.

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister

Annons
Annons
Annons
Annons