Annons

"Tillitsbaserat ledarskap för Kalmars tjänstepersoner”

Rikspolitik
”Vi kommer att återinföra tjänstemannaansvaret” Orden kommer från Ulf Kristersson i sitt Almedalstal valåret 2022.”
Debatt • Publicerad 4 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna vill återinföra tjänstemannaansvaret som avskaffades 1976.”
"Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna vill återinföra tjänstemannaansvaret som avskaffades 1976.”Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad skulle en moderat valvinst i september innebära för närmare 1 miljon medlemmar i Sveriges kommuner och regioner (SKR)?

Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna vill återinföra tjänstemannaansvaret som avskaffades 1976. Förslaget innebär att en tjänsteperson som begår ett fel inte bara kan få löneavdrag, bli av med jobbet och ställas ansvarig idag utan att de även kan dömas till böter eller fängelse i en domstol.

Annons

Redan idag gäller detta för tjänstepersoner inom myndighetsutövning men Ulf Kristerssons ord kan inte tolkas på annat sätt än att det ska gälla alla områden som berörs av tjänstepersoner.

Frågan gällande ett utökat tjänstemannaansvar har tagits upp i riksdagen. 2018 begärdes en utredning, som blev klar i februari 2022. Där kom utredaren, hovrättsrådet Anne Rapp, fram till att lagstiftningen duger som den är.

Denna utredning vill moderaterna köra över och driva igenom regler och lagar vi i Sverige lämnade 1976.

Vi Socialdemokrater tror på tillitsbasserat ledarskap som skapar självständiga tjänstepersoner som vågar fatta bra och riktiga beslut. Självklart kan det bli fel ibland, då lär man av det.

Jag som ordförande i Södermöre kommundel anser att utredningens slutsats är korrekt och jag delar Björn Hallberg, utredare på Fackförbundet ST sammanfattning. Statligt anställda behöver stärkas, inte misstänkliggöras.

Magnus Uhr, Socialdemokrat, ordförande Södermöre kommundel

Annons
Annons
Annons
Annons