Annons

”Tiden med skattefinansierad modersmålsundervisning bör vara passé”

Utbildning
Modersmålsundervisningen var varken en het valfråga eller en fråga som väljarna brydde sig om vid valet.
Debatt • Publicerad 25 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många tror fortfarande felaktigt att modersmålsundervisningen är något som är bra för migranter.”
”Många tror fortfarande felaktigt att modersmålsundervisningen är något som är bra för migranter.”Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Många tror fortfarande felaktigt att modersmålsundervisningen är något som är bra för migranter som kommer hit och att det blir ett hjälpmedel för barnen att lära sig föräldrarnas språk. Denna uppfattning är väldigt långt ifrån verkligheten. Detta är inte bara dåligt rent ekonomiskt för skattebetalarna utan även skapar det hinder för den svenska integrationen.

Under de senaste åtta åren med sossestyre blev det allt vanligare med att man slösade skattebetalarnas pengar på allt möjligt onödigt och en av dessa saker var just modersmålsundervisningen. Det kostar svenska folket lite mer än 1 miljard kronor per år för att bedriva undervisningen. Pengar som skulle istället kunna gå till skolan eller vården som verkligen behöver pengarna.

Annons

Detta tycker vi i Ungsvenskarna är en förnedring av folket, där man lägger pengar på sådant som inte behövs samtidigt som varje del i välfärden är beroende av mer pengar. Vi är inte emot att det finns möjlighet till att studera sitt modersmål, det är däremot inte skattebetalarnas ansvar att betala för det.

Detta bidrar också till en fortsatt obstruktion av den svenska integrationen. När staten erbjuder migranter undervisning på sitt modersmål kommer man att välja det framför att lära sig svenska. Utan att lära sig svenska blir det svårt på sikt att bli en del av det svenska samhället.

Om man istället skulle ta bort modersmålsundervisningen kan personer med bristande svenskkunskaper kunna lägga mer tid på att lära sig svenska. Detta skulle möjliggöra att personen faktiskt blir en del i det svenska samhället. Då minskar vi också risken för att parallellsamhällen bildas och att folkets pengar slösas. Vi ska sluta med att finansiera alla världens språk.

Anton Liljegren Johansson, ontaktperson Ungsvenskarna Kalmar län

Johan Karlsson, lokal kontaktperson Ungsvenskarna Emmaboda

Annons
Annons
Annons
Annons