Annons

”Ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella företagare”

EU-valet
För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi idag tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.
Debatt • Publicerad 23 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna i vårt Europa.”
”De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna i vårt Europa.”Foto: Jessica Gow/TT

Sverige har blivit farligare. Det märks i vardagen och för många LO-arbetare märks det också på jobbet. Polisen, fackförbund och arbetsgivare varnar alla för att den växande kriminaliteten och utnyttjandet i arbetslivet är en stor inkomstkälla för organiserad brottslighet.

Det utsätter både arbetstagare och människor omkring dem för fara. Oavsett om det handlar om byggnadsarbetare som arbetar högt upp på illa monterade ställningar eller om det är äldre som litar på att hemtjänstföretaget kommer förbi som avtalat. Det behövs omfattande, långsiktiga och kraftfulla insatser om vi ska rensa upp i den röta som spridit sig långt in på många svenska arbetsplatser.

Annons

Sverige måste ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden. Nyckeln ligger i att gå på pengarna genom att slå ut hela affärsmodellen.

Vi vill göra det svårare att fuska. Vi vill sätta stopp för de långa kedjorna av underentreprenörer som vi vet ökar risken för kriminalitet och utnyttjande. Vi vill också stärka entreprenörsansvaret över gränser och i fler branscher och stoppa missbruket av utstationeringsregler för arbetskraftsinvandring. Vi vill göra det lättare för kriminella att åka fast.

Ett europeiskt center mot arbetslivskriminalitet som stärker kontakten mellan länder är en viktig del av lösningen. Vi vill också se en gemensam europeisk lägstanivå på antalet arbetsmiljöinspektörer, röja upp bland “osynliga” utländska företag och sätta stopp för fusket med A1-intyg. Digitala realtidskontroller skulle göra det enklare att upptäcka de som bryter mot reglerna.

Vi vill göra straffen mer kännbara för de som åker fast:

Sanktioner mot arbetslivskriminalitet behöver kopplas till företagens omsättning för att verkligen kännas. Kriminella företag som mottagit EU-bidrag ska tvingas betala tillbaka och vi vill se ett europeiskt näringsförbud. Inget land inom EU kan bli en fristad för kriminella företagare.

De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna i vårt Europa. Våra förslag visar hur man kan använda EU för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella företag och därigenom strypa gängens finansiering.

I EU-valet 9 juni har du möjlighet att hjälpa oss se till att dessa förslag också blir verklighet. Gå och rösta.

Johan Danielsson, LO-förbundens kandidat och nummer 2 på Socialdemokraternas lista till EU-valet

Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Sydöstra Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons