Annons

”Ta hand om medarbetarna - även när de ska sluta”

Jobb
Sveriges snabba jobbtillväxt har varit en positiv nyhet som inte tagit så mycket plats under det senaste året. Sedan sommaren 2020 har antalet personer med arbete som huvudsaklig inkomstkälla ökat med åtta procent i Kalmar kommun.
Debatt • Publicerad 17 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Dina medarbetare är nämligen det viktigaste du har. Innan de har börjat, under sin anställning och efter avslutad anställning.”Foto: Johan Nilsson/TT

Allra störst är ökningen bland utrikesfödda. En nyhet som inte lyfts utanför Kalmar, och nu är jag rädd att det tyvärr är försent. Vi ser hur den kommande ”ekonomiska vintern” håller på att realiseras. Arbetslösheten i Sverige ligger på cirka 7,4 procent vilket är högre än vad som prognostiserats.

Varslen ökar, dock från låga nivåer, och det finns färre lediga tjänster ute för den jobbsökande. Statistiska centralbyråns senaste siffror visar att 49 000 fler var arbetslösa under tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period förra året. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) har också meddelat att regeringen väntar sig att gruppen växer med ytterligare 40 000 personer under 2024.

”Alla chefer och arbetsgivare vet att det ligger hårt arbete bakom att få rätt medarbetare på plats. Därför är det viktigt att ha en fungerande anställningsprocess och ett väletablerat arbetsgivarvarumärke, det är vårt ansvar som arbetsgivare och chefer.”
Helena Lustig, ECIT
Annons

Enligt regeringens prognos kommer arbetslösheten att stiga till 8,3 procent 2025. Det gör att jag osökt kommer att tänka på Ryan Bingham. Minns ni honom? George Clooneys karaktär från filmen ”Up in the air”. En företagsslaktare i artig förpackning som med slimmat bagage flyger runt i USA och hjälper till att säga upp personal, för att bolagen som anlitar honom inte vill ta tag i det själva.

Med Clooneys karaktär på näthinnan och alla dystra prognoser i bakhuvudet blir jag påmind av värdet att ha alla processer och system på plats för när ett företag ska anställa, ta hand om sina anställda i turbulenta tider och när det är dags för dem att lämna.

Dina medarbetare är nämligen det viktigaste du har. Innan de har börjat, under sin anställning och efter avslutad anställning. Oavsett vems beslutet om uppsägning är. I en tid när det faktiskt saknas kompetens i flertalet branscher ställde sig finansministern i augusti frågan ”Hur kan arbetsmarknaden vara så stark trots att ekonomin svajar?”

Som förklaring lyfte hon fenomenet ”labor hoarding” – hamstring av personal. Många företag väljer nu att behålla medarbetare, trots att de kanske inte behövs och för tillfället är en extra kostnad vilket kan resultera i ketchupeffekten – om den ekonomiska krisen inte vänder så finns en klar risk att flertalet medarbetare behöver gå samtidigt.  Att då ha en metodisk, genomtänkt, tydlig och vänlig exit-process är lika viktigt som rekrytering, onboarding och kompetensutveckling.

Vi pratar inte så mycket om det, kanske att du och jag helst skulle vilja ha en Ryan Bingham som skötte denna process åt oss? Men våra medarbetare är våra viktigaste ambassadörer under hela anställningsresan, från början till slut. Och efter. Se till att du har en systematisk och tydlig process, med exit-samtal och möjlighet att ge medarbetaren all den dokumentation den önskar.

Alla chefer och arbetsgivare vet att det ligger hårt arbete bakom att få rätt medarbetare på plats. Därför är det viktigt att ha en fungerande anställningsprocess och ett väletablerat arbetsgivarvarumärke, det är vårt ansvar som arbetsgivare och chefer. Det är också centralt att kunna erbjuda löpande utvecklingsmöjligheter, där företag och medarbetare behöver lära känna varandras styrkor, svagheter och kompetenser. Men den arbetsgivare som klarar av att leverera goda förutsättningar hela vägen kommer att ha fantastiska ambassadörer under lång tid.

Så sparka istället Ryan Bingham och ta hand om det viktigaste du har: dina framtida, nuvarande och före detta medarbetare.

Helena Lustig, ECIT

Annons
Annons
Annons
Annons