Annons

”Ta ansvar och ge unga en bra start i arbetslivet”

Arbetsmarknad
Det är sommar i Sverige igen och överallt på Öland och i Kalmar ser man unga som sommarjobbar. För vissa är det det första jobbet de har.
Debatt • Publicerad 5 juli 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det får inte vara så att unga känner sig otrygga på jobbet eller att de inte vet hur mycket, när eller om de ens får någon lön.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tyvärr är det inte en positiv upplevelse för alla. Många unga har ingen koll på vilka rättigheter som de faktiskt har på jobbet och är rädda för att fråga och säga till. Det är inte så lätt att få jobb när man är femton år och därför känner många att de får nöja sig med det de har tills vidare. Det är ju i alla fall en inkomst.

Men nej, ibland är det inte ens det. När jag har varit med på ”facket på sommarjobbet” och pratat med unga sommarjobbare så har jag mött många som inte vet vad ett anställningsbevis är eller inte vågar be om det.

Annons

Detta gör att de inte ens finns med i systemet och i praktiken riskerar att jobba gratis. De vet inte heller vad ett kollektivavtal är och om de har det. Att det innebär att de är försäkrade på jobbet och följer en rekommenderad minimilön.

Alltså, om de inte har kollektivavtal kan det vara så att de inte får någon ersättning om de skadar sig på jobbet eller att de tjänar på tok för lite.

Framför allt jordgubbsförsäljare är en grupp som utmärker sig. Oftast är det unga minderåriga tjejer som sitter helt själva i kassan. En del är bara 14 år. Enligt lag får man inte sitta helt själv i kassan om man är under 18 år om det finns rånrisk. Och rånrisk är det på många ställen.

Även om de sitter utanför stora varuhus är det sällan någon som faktiskt har uppsikt över dem. Dessutom har jag pratat med vissa som säger att det är jättejobbigt när de ska gå på toa. Då behöver de först låsa in kassaapparaten och sen lämna jordgubbarna för en stund. Vissa känner sig rädda och blir förföljda av blickar när de tar med sig kassan och det har hänt att folk har stulit jordgubbar från dem när de gått iväg.

Såhär får det inte vara! Självklart ska unga ha möjlighet att få jobba om de vill, men inte under dessa arbetsvillkor. Vi har alla ett ansvar att motverka detta. Unga behöver informeras om vilka rättigheter som de har på jobbet. Viktigast av allt är att de skaffar sig ett anställningsbevis.

Utöver det har arbetsgivare som tar in unga sommarjobbare ett ansvar att behandla sina anställda rättvist och följa de lagar och regler som gäller. De måste förstå att unga sommarjobbare befinner sig i ett underläge på grund av sin ålder och brist på erfarenheter. Det får inte vara så att unga känner sig otrygga på jobbet eller att de inte vet hur mycket, när eller om de ens får någon lön.

Det är under all kritik. Låt oss nu vända den trenden och ge unga en bra start i arbetslivet!

Frida Johansson (SSU), ledamot Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons