Annons

”Systembolaget räcker”

Systembolaget
Från framförallt borgerliga politiker höjs nu röster om Systembolagets monopol. Vissa förespråkar gårdsförsäljning och andra avskaffandet av monopolet.
Debatt • Publicerad 8 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Systembolagets uppdrag är dessutom att informera om riskerna med alkohol, sälja med ansvar och samtidigt ge  bra service?”
"Systembolagets uppdrag är dessutom att informera om riskerna med alkohol, sälja med ansvar och samtidigt ge bra service?”Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Idag har vi i Sverige cirka 450 mikrobryggerier och cirka 40 vinproducenter. Vidare ett antal gin, vodka och whiskydestillerier. Nu förespråkas gårdsförsäljning trots att vi redan har ett undantag från EU beträffande vårt monopol. Om detta går igenom: är vi säkra på att vi får behålla vårt systembolag? Mina vänner från Frankrike som besökte mig för några år sedan sa om Systembolaget ”det ska ni vara rädda om”. Från deras stad i känt vinområde fanns inte ett vin, spritsort eller öl producerad utanför deras region.

Om vi skulle införa gårdsförsäljning är det en tidsfråga innan vi ställs inför EU-domstolen. De kommer att kräva lika tillgång till den svenska marknaden och då kommer världens ledande producenter att kräva tillgång till våran.

Annons

Systembolaget har idag över 2 500 artiklar i sitt sortiment som endera köps direkt i butik eller via beställningssortimentet. Vilka matchar det? Ok, vi får flera små specialistbutiker, men till vilken nytta? Kommer det att gynna utbudet?

Kommer det att gynna de små bryggerierna och spritproducenterna? Min personliga uppfattning att det är tvärtom.

De små bryggerierna satsar på hög kvalitet, därav priserna. Klarar dom konkurrensen då de stora drakarna dumpar priserna på Coop och Ica? Om jag köper en fläskfilé på ICA, får jag då den hjälp med dryckestips som på bolaget där utbildad personal ger mig den suveräna hjälpen? Systembolagets uppdrag är dessutom att informera om riskerna med alkohol, sälja med ansvar och samtidigt ge bra service? Klarar de stora kedjorna/servicebutiken det?

Kommer personalen på nämnda kedjor stå upp för ansvarsfull alkoholhantering/försäljning/service? Den lilla servicebutiken med en anställd. Klarar hen att hålla koll?

I restaurangbranschen är det mycket hårda bestämmelser för hantering av alkohol. Kostsamma kurser och kontroller på vilka som får sälja alkohol. En gammal skatteskuld kan sätta käppar i hjulet. Kommer samma tillämpning gälla alla branscher som vill sälja alkohol? Korvkiosken?, bensinstationen? tobaksaffären? Precis som i övriga Europa?

Jag har hållit öl, vin och spritprovningar i snart 50 år. Är glad att kunna ge mina kunder den servicen att samtliga drycker finns att köpa på bolaget. Det räcker för mig.

Anders Elfström, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons