Annons

"Sverigedemokraterna kräver - höj pensionerna”

Pensioner
Sverigedemokraterna vill höja dagens pensioner men Socialdemokraterna står i vägen.
Debatt • Publicerad 3 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tyvärr är Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inte intresserade av att höja pensionerna.”
”Tyvärr är Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inte intresserade av att höja pensionerna.”Foto: Henrik Montgomery/TT

I åratal har pensionssystemet varit både eftersatt och underfinansierat. Alla är missnöjda med dagens system, nuvarande pensionärer är missnöjda, morgondagens pensionärer är oroliga, till och med de yngre oroar sig för sin pension.

Grundtanken med nuvarande modell var att den skulle ge stabilitet och trygghet i pensionssystemet. Modellen har varit stabil, den har hållit pensionerna nere och tvingat igenom höjd pensionsålder. Frågan är om den förbättrat situationen för landets pensionärer? Knappast.

Annons

Anledningen till att pensionsfrågan aldrig diskuteras öppet är den så kallade pensionsgruppen. Här sitter de partier som ingick i pensionsöverenskommelsen 1994, S, M, C, L och KD, samt Miljöpartiet. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de enda partier som inte sitter med. Pensionsgruppen är dysfunktionell och bör skrotas. På 25 år är den största framgången att man lyckats höja pensionsåldern från dagens 65 år till 67 år.

Sverigedemokraternas utgångspunkt är att pensionerna behöver höjas – rejält. Efter Socialdemokraternas och regerings senaste fiasko där ”höjningen” resulterade i ynka kronor är vår ambition att Sveriges nuvarande, och kommande pensionärer, ska få en extra tusenlapp i plånboken varje månad.

Vi förhandlar gärna med andra om detta, tyvärr är Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inte intresserade av att höja pensionerna. De vägrar att ens diskutera frågan med oss. När chansen finns att åstadkomma bättre pensioner sätter Socialdemokraterna politik framför pensionärer.

Vi vet att svenska folket vill se förändring. De vill se bättre pensioner, en tryggare vardag och bättre välfärd. Det får de med Sverigedemokraternas politik.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Anne Oskarsson (SD), riksdagsledamot

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons