Annons

"Sverige kan bättre”

Inrikespolitik
”Som valstrateg har jag alltid velat säga de där magiska orden. Så nu tillåter jag mig själv att göra det: Härmed inleds valrörelsen! Det blir en rysare förstås! ”
Debatt • Publicerad 2 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"KD – står det för Körkortsdemokraterna? - satsar stenhårt på bensin som valfråga. De och lovar massiv dumpning till prisnivåer vi inte sett på 30-35 år.”
"KD – står det för Körkortsdemokraterna? - satsar stenhårt på bensin som valfråga. De och lovar massiv dumpning till prisnivåer vi inte sett på 30-35 år.”Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det står en del intressanta punkter på programmet:

1. Den första punkten är klyftan mellan partier å ena sidan och idéer å den andra. Trots att väljarna inte längre röstar på partier främst, utan på idéer, tror många att det är så.

Annons

Moderaterna har som vanligt lovat att lätta miljarder på skattetrycket. För att ge miljarder till militären. I ett klipp som nu är berömt på Twitter beklagar sig Ulf Kristersson över skatten på papperspåsar. Jag både älskar och förvånas, på mitt taktiska vis, att en valrörelse inleds med talet om papperspåsar. Är det den nivån ett parti behöver ligga på för att tilltala östermalmssorkar med McDonalds-påsar i händerna och köpkraft i fickorna? Sverige kan bättre tror jag!

”KD – står det för Körkortsdemokraterna? - satsar stenhårt på bensin som valfråga. De och lovar massiv dumpning till prisnivåer vi inte sett på 30-35 år. Som 7-åring förstod jag att i den här världen, som Gud har skapat, kör folk smutstraktor utan att bry sig om pris eller hälsorisker.”
Luka Vestergaard, riksdagskandidat för Klimatalliansen 2022

KD – står det för Körkortsdemokraterna? - satsar stenhårt på bensin som valfråga. De och lovar massiv dumpning till prisnivåer vi inte sett på 30-35 år. Som 7-åring förstod jag att i den här världen, som Gud har skapat, kör folk smutstraktor utan att bry sig om pris eller hälsorisker. KD svarar förstås inte på var de extra pengarna till sjukdomar eller de extra jordkloten ska komma ifrån! Jag är helt övertygad om att norrlänningar som jag själv förstår att fossila bränslen inte är framtidens melodi, även om KD tror.

Ett tredje parti som beskylls för att vara enfrågeparti är Miljöpartiet. Jag är glad att MP finns! I 41 år har de satt miljön på agendan och samtidigt lyckats med det imponerande konststycket att reta upp befolkningen och göra sig själva parlamentariskt ointressanta mitt under en brinnande klimatkris!

2. Utländsk media kallar därför det kommande valet för ’The Battle of the Greens’. Nu när Klimatalliansen (KAN) siktar på riksdagen hörde flera nervösa MP-toppar av sig. Gudrun Schyman, en av fyra talespersoner, svarade vänligt att avsikten inte är att splittra gröna väljare. Som strateg och före detta miljöpartist är jag kanske inte lika bjussig: Av valstatistiken framgår det tydligt att MP är ett överklassparti vars huvudsakliga målgrupp består av individer på svindyra kvadratmetrar i Stockholms innerstad. Att MP alltså skulle utgöra något reellt hot för KAN, den svenska klimatrörelsens eget parti, är nog otänkbart!

Vi vänder oss till hela befolkningen och alla partiers väljare: Titta på hur världen brinner! Titta på vad lite makthavarna gör åt det! Den stora majoritet av Sveriges befolkning (mer än 60 procent enligt en färsk SIFO-undersökning!) som faktiskt kan tänka sig att rösta för klimatet kan nu anförtro oss att driva den absolut viktigaste idén av allihop: snabbare klimatåtgärder innan det är för sent! Det handlar inte längre om partier, utan om idéer. Alla har en plats i den nya alliansen.

3. Den tredje punkten är säkerhetspolitiken. Man kan knappast säga att det händer tillräckligt mycket på området. Några partier drömmer om krig - opinionen på detta område kan svänga rekordsnabbt om konflikten tippar över! - och de så kallade ”experter” som spår att valrörelsen också kommer handla om vem som gillar krig mest har i sin yra att synas som duktiga idioter åt Putins vapenindustri samtidigt missat det hot som verkligen håller på att ställa till det rejält för oss: det tysta obehagliga kriget om världens klimat.

Nu behöver vi få säkerhetsfrågan att handla om mer än trekantiga äpplen och fyrkantiga päron och istället rikta blicken högre. Den senaste IPCC-rapporten med skräcksiffror för oss moderna miljösvenskar kallar FN’s generalsekreterare António Guterres för ett brott mot hela mänskligheten. Den katastrof som växer fram utgör redan idag ett enormt säkerhetshot mot vår egen befolkning. Inför en värld av sår deklarerar jag därför öppet att Sverige omedelbart behöver utlysa ett klimatnödläge som ger institutioner och statsförvaltning möjligheten att direkt gå upp i beredskapsläge, en slags skyddsplikt, för att hantera och förebygga klimathotet. Vi kan bättre!

Luka Vestergaard, riksdagskandidat för Klimatalliansen 2022

Annons
Annons
Annons
Annons