Annons

”Svenska folket säger Nato okej men kärnvapen nej”

Nato
Öppet brev till Kalmar läns riksdagsledamöter: Gudrun Brunegård (KD), Mattias Bäckström Johansson (SD), Lars Engsund (M), Tomas Kronståhl (S), Laila Naraghi (S), Marie Nicholson (M), Mona Olin (SD) och Björn Petersson (S).
Debatt • Publicerad 26 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu när Sveriges gått med i Nato är det är brådskande och kritiskt att ni folkvalda säkrar garantier mot utplacering av kärnvapen i Sverige.”
”Nu när Sveriges gått med i Nato är det är brådskande och kritiskt att ni folkvalda säkrar garantier mot utplacering av kärnvapen i Sverige.”Foto: Johan Nilsson/TT

Nu när Sveriges gått med i Nato är det är brådskande och kritiskt att ni folkvalda säkrar garantier mot utplacering av kärnvapen i Sverige. För vad tycker svenska folket om kärnvapen i Sverige?

Vi gjorde en Novus-undersökning och svenskarnas tydliga svar är: Nato okej, kärnvapen nej! Två av tre säger nej till placering av kärnvapen i Sverige och vill ha skriftliga garantier som utesluter detta. Folket vill alltså att du som sitter i riksdagen är med och beslutar att kärnvapen inte får placeras i Sverige.

Annons

Alla andra länder i Norden har skrivna förbehåll mot kärnvapen i fredstid och Finland har lagstiftning mot kärnvapen i både freds- och krigstid. Vi riskerar alltså att bli Nordens enda land utan skrivna förbehåll mot kärnvapen och därmed att få in dem i Sverige. Och då blir vi själva en måltavla för andras kärnvapen.

Argumenten att ”Sveriges inställning är välkänd och ingen kräver att vi ska tillåta kärnvapen” och att det inte finns skäl att ha kärnvapen i Sverige räcker inte. Det ger inte garantin som svenska folket vill ha och saknar värde om en senare regering vill annorlunda.

Belgiska parlamentet ville ha ett förbud i lagen mot stationering av kärnvapen, men det ströks då utrikesministern försäkrade att regeringen aldrig skulle tillåta det. Låter det bekant? Mindre än ett år senare fanns det amerikanska kärnvapen i Belgien och sextio år senare finns de kvar, trots att belgarna vill ha bort dem.

Ni har alla fått vår rapport om att ett enda taktiskt kärnvapen på 100kT över Stockholm skulle innebära 90 000 döda och en kvarts miljon skadade, fler än vad som bor i hela Kalmar län.

Det går inte att bygga upp beredskap för att ta hand om offren efter en kärnvapenexplosion, sjukvården skulle stå maktlös. Kärnvapen är inte ett försvarsvapen, utan ett massförstörelsevapen som inte går att försvara sig med eller mot. Kan vi lita på att du i enlighet med folkviljan kommer agera för att utesluta placering av kärnvapen i Sverige?

Johan Täng, AT-läkare i Västervik och studentsuppleant i Svenska Läkare mot Kärnvapen

Filip Molinder, läkarstudent i Kalmar och studentrepresentant i Svenska Läkare mot Kärnvapen

Vendela Englund-Burnett, ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen, Karlstad

Annons
Annons
Annons
Annons