Annons

”Svensk skog - svenskt självbestämmande”

EU-valet
Den svenska skogen binder miljontals ton koldioxid i marken och bidrar med tusentals jobb samt flera miljarder i tillväxt. Ändå vill rödgröna politiker från hela Europa begränsa skogsbruket och äganderätten för svenska skogsägare.
Debatt • Publicerad 7 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Om vi vill ha ett starkt skogsbruk måste skogsbrukarna vara fria att själva förvalta sin skog.”
”Om vi vill ha ett starkt skogsbruk måste skogsbrukarna vara fria att själva förvalta sin skog.”Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I EU-valet möter Moderaterna väljarna med beskedet att det hållbara skogsbruket är en tillgång, inte en belastning, i färdvägen mot klimatneutralitet.

Under de senaste åren har vi tyvärr gång på gång sett EU-förslag som ökar regelbördan för de över 300 000 skogsägarna vi har i Sverige. Många av förslagen är sådana att de saknar hänsyn till de förhållanden som råder i Sverige.

Annons

Det är nämligen så att förutom Sverige och Finland har nästan inga andra EU-länder ett aktivt skogsbruk. I stället ägs skogen ofta helt av staten och förutsättningarna ser annorlunda ut. Det syns i lagförslagen. I grunden är skogsfrågorna nationell kompetens. Det innebär att enskilda länder ska besluta i frågorna, inte EU. Ändå har detta, gång efter annan, rundats på olika sätt. Det vill Moderaterna nu sätta stopp för.

Ett av de allra mest tondöva förslagen är den europeiska naturrestaureringslagen. Lagen begränsar skogsägares äganderätt och förhindrar dem från att bruka sin skog som de vill.

Detta trots att ett aktivt skogsbruk gör större nytta för klimatet än att låta skogen stå orörd, och att trä är en viktig tillgång för att kunna bygga mer hållbart. Svenska socialdemokrater och miljöpartister har här slagit ett hårt slag mot äganderätten och satt käppar i hjulen för svensk konkurrenskraft. De fick dessutom oväntad draghjälp av Centerpartiet när Europaparlamentet skulle fastslå sin syn på förslaget.

Om vi vill ha ett starkt skogsbruk måste skogsbrukarna vara fria att själva förvalta sin skog. De vet bättre än någon politiker vad som krävs. Vi måste också främja användandet av skogens produkter, både som byggnadsmaterial, biobränsle och andra produkter.

Skogen spelar en viktig roll när Europa måste stärka sin konkurrenskraft, samtidigt som vi ska nå våra klimatmål. Med fler regler och begränsningar försvagas inte bara skogsbruket: vi blir alla fattigare utan skogsbruket. De rödgröna partierna har visat att de inte förstår det här, utan att de tvärt om tror att nya omfattande EU-regelverk som kuvar skogsbruket är rätt väg framåt.

Moderaterna är partiet som står upp för ett konkurrenskraftigt skogsbruk, ett fritt ägande och Sveriges rätt att själva avgöra hur skogen ska förvaltas.

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker och toppkandidat i Europavalet

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker och kandidat i Europavalet

Måns Linge (M), Lokal kandidat i Europavalet

Annons
Annons
Annons
Annons