unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Svensk sjukvård ska inte vara beroende av diktaturer”

Sjukvård
”Sverige är idag starkt beroende av internationella försörjningskedjor när det kommer till läkemedelstillgång, samtidigt som den nationella försörjningsgraden är otillräcklig.”
"Vi anser att Sverige som nation måste kunna garantera att svensk sjukvård har tillgång till läkemedel vid krig och andra kriser.”
"Vi anser att Sverige som nation måste kunna garantera att svensk sjukvård har tillgång till läkemedel vid krig och andra kriser.”
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Försvarsberedningen konstaterar att ”läkemedel och sjukvårdsmateriel är en nödvändig faktor för hälso- och sjukvårdens bedrivande, att Sverige är importberoende, att nuvarande lagerhållning av läkemedel hos grossister, på apotek och i sjukvården är begränsad samt att det saknas en samlad bild över tillgången på läkemedel och sjukvårdsmateriel”. Detta beroende av globala försörjningskedjor utgör ett hot mot vår egen försörjning av livsnödvändiga läkemedel. Som en följd slår samma beredning fast att försörjningen av läkemedel behöver säkerställas och kräver att tydligare krav ställs på regionerna.

Kina är idag världsledande i tillverkningen av aktiva substanser till läkemedel bland annat till antibiotika och penicillin. Det faktum att Sverige och övriga världen är beroende av en kommunistisk diktatur utan respekt för vare sig demokrati eller mänskliga rättigheter, är skäl nog att bli orolig. Men Sveriges beroende av diktaturen blev uppenbar när kinesiska fabriker brann för några år sedan och följdes av brist på antibiotika.

Kina dominerar även marknaden för flera av de byggstenar som behövs för att tillverka aktiva substanser, vilket ytterligare komplicerar situationen. Experter varnar hur beroende världen, inklusive Sverige är av Kina. Kinas monopolliknande status i läkemedelsproduktionen är djupt problematiskt och försvårar en trygg tillgång till läkemedel för svårt sjuka.

Michael Erlandsson (SD), ledamot i regionfullmäktige.
Michael Erlandsson (SD), ledamot i regionfullmäktige.
Foto: Daniel Svensson
quote
Kinas monopolliknande status i läkemedelsproduktionen är djupt problematiskt och försvårar en trygg tillgång till läkemedel för svårt sjuka.

Sverigedemokraterna har under lång tid påtalat vikten av att Sverige som nation tillsammans med våra regioner måste slå vakt om den egna tillgången till läkemedel. Vi anser att Sverige som nation måste kunna garantera att svensk sjukvård har tillgång till läkemedel vid krig och andra kriser. Svenskarna ska kunna vara trygga i att den vård som de finansierar inte är beroende av, eller utlämnad till, diktaturer och osäkra internationella leverantörer som vi i bästa fall endast svårligen kan påverka.

En ytterligare förklaring till att brister på läkemedel blivit vanligare på senare år är att aktörer i alla led i läkemedelskedjan av ekonomiska skäl håller allt mindre lager. Det innebär att störningar i systemet snabbt kan leda till en bristsituation, till exempel under en kraftig höststorm. I detta uppstår en konkurrenssituation om leveranser där ett litet land som Sverige kan prioriteras lägre än stora marknader med följden att Region Kalmar län hamnar i ett utsatt läge.

För Sverigedemokraterna är ett säkerställande av bland annat läkemedelsförsörjning avgörande för att skydda civilbefolkningen och för att upprätthålla totalförsvarets förmåga. Därför vill vi att Region Kalmar län går i täten för att Sverige som nation kraftfullt verkar för att komma till rätta med vår sårbarhet när det kommer till läkemedelstillgång.

Region Kalmar län ska enligt oss, också utreda och vidta de åtgärder som regionen kan göra för att garantera att länets invånare har tillgång till nödvändiga läkemedel vid en kris eller i krig. När det kommer till att säkerställa våra innevånares tillgång till livsviktiga läkemedel kommer inte Sverigedemokraterna i Region Kalmar län att vila.

Michael Erlandsson (SD), ledamot i regionfullmäktige

Linda Kotanen Hallbeck (SD), ledamot i regionfullmäktige.

Läs mer

Tolvåringar i gänget bär vapen: ”Utbredd tystnadskultur”

Kalmar

Tolvåringar i gänget bär vapen: ”Utbredd tystnadskultur”

I somras förstod socialen att det fanns en ny gruppering som rekryterade unga barn.

Varbergstränaren: ”Kalmar kommer ingenstans med enpoängare”

Inför Kalmar FF-Varberg

Varbergstränaren: ”Kalmar kommer ingenstans med enpoängare”

KFF är åtta poäng bakom nykomlingen Varberg.

Sport: Nyförvärvet petad från KFF-truppen

Inför Kalmar FF-Varberg

Sport: Nyförvärvet petad från KFF-truppen

Kalmar tar emot Varberg på Guldfågeln Arena på måndagskvällen.

Klart: Regionen erbjuder antikroppstest på hälsocentraler

Kalmar

Klart: Regionen erbjuder antikroppstest på hälsocentraler

Från och med i morgon, tisdag, ska hälsocentralerna i Kalmar län erbjuda antikroppstester.

Miljöministern ger lugnande besked till hästägare och ridskolor

Kalmar

Miljöministern ger lugnande besked till hästägare och ridskolor

Isabella Lövin (MP) lovar att hästråd i utredning inte införs.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.