Annons

"Stoppa vindkraftsparken vid norra Öland”

Vindkraft
Det finns nu förslag om att det ska byggas en vindkraftspark mellan Simpevarp, norr om Oskarshamn, och Byxelkrok på norra Öland. Det handlar om nästan 100 vindkraftverk med en höjd på 350 meter per kraftverk.
Debatt • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Där dessa gigantiska vindkraftverk kommer att synas och förstöra havsutsikten på väldigt långa avstånd.”
"Där dessa gigantiska vindkraftverk kommer att synas och förstöra havsutsikten på väldigt långa avstånd.”Foto: Johan Nilsson/TT

En höjd som är mer än dubbla höjden än vad Kaknästornet har. En tilltänkt etablering som kommer med fler problem än vad den sägs lösa.

Öland och Oskarshamn har väldigt fina och vackra kuster med en unik miljö. Dessa miljöer kommer att gå om intet om man bygger en vindkraftspark av denna storlek. Där dessa gigantiska vindkraftverk kommer att synas och förstöra havsutsikten på väldigt långa avstånd. Vi i Ungsvenskarna tycker därför det är viktigt att kommunerna använder sitt kommunala veto för att säga nej till denna vindkraftspark. Dessa kustmiljöer bör värnas och skyddas istället för att exploateras av industriverksamhet.

Annons

Men det är inte bara utsikten som förstörs för de som bor i närheten utan också de förstör för livet i havet med utsläppen av mikroplaster. Detta är ett problem som sällan lyfts av vindkraftsförespråkare att det just sker utsläpp av mikroplaster. Detta är inte bara något som påverkar fiskarna i havet med tidig död utan också något som påverkar människor längre fram. Dessa mikroplaster får vi i oss genom att äta den fisk som fått i sig mikroplasterna från första början.

Sen är det också viktigt att titta på hur mycket energi man egentligen får ut av energikällan. En stor del i att välja rätt energikälla är just utifrån hur stora koldioxidutsläppen är, men också hur stor yta som krävs för att producera en energienhet och hur mycket material som krävs.

Vindkraften har låga utsläpp men behöver väldigt mycket mer material och upptar avsevärt större ytor i förhållande till producerad elenergi vid jämförelse med andra energislag. Om man jämför med exempelvis kärnkraften behöver vindkraften 130 gånger större yta och 10 gånger mer material för att producera lika mycket elenergi.

För Ungsvenskarna är detta en helt ohållbar väg framåt för miljön. Det ska inte krävas så mycket material och yta för att bygga en energikälla som inte producerar el när vi behöver den. Vi ska inte heller offra vår svenska natur för att ersätta elproduktion som lagts ned i förtid av Socialdemokraterna. Det är dags att stoppa denna vindkraftspark för att lägga fokus på rätt energikälla, kärnkraften.

Anton Liljegren Johansson, distriktssamordnare Ungsvenskarna Kalmar Län

Linus Andersson, lokal kontaktperson Ungsvenskarna Öland

Annons
Annons
Annons
Annons