Annons

"Statens vindkraftsutredning bidde en tummetott”

EnergipolitikI veckan presenterades så äntligen den statliga utredningen “Incitament till kommuner som säger Ja till vindkraft”. Tyvärr är den ännu ett exempel på hur fel det blir när politiskt tillsatt önsketänkande krockar med verkligheten.
Debatt • Publicerad 4 maj 2023 • Uppdaterad 7 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sveriges problem är inte elbristen i sig utan att elproduktionen till för stor andel är väderberoende .”
"Sveriges problem är inte elbristen i sig utan att elproduktionen till för stor andel är väderberoende .”Foto: Christine Olsson/TT

Mellan raderna förstår man som läsare att utredarna under sitt arbete stött på en olönsam vindkraftsindustri som inte klarar av att bära sina egna kostnader. Det finns helt enkelt ingen ekonomi att betala ut något, varken till drabbade eller till kommuner. Det finns inga pengar att muta folket med. Samma utredare har vid fyra tillfällen varit ute i verkligheten och träffat drabbade och plötsligt inser de omfattningen av de negativa konsekvenserna, av de skador på livsmiljöer och natur som vindkraftsutbyggnaden orsakar.

Någon ska betala för dessa skador - men det finns inga pengar.

Annons

Vad gör då utredningens ledare Ulrika Liljeberg (C)? Jo, hon vädjar till regeringen att lägga mer skattepengar på ett energislag, läs vindkraft, som fått hela den svenska energiförsörjningen att haverera och som skapat elbrist. Hon vet att hennes förslag strider mot regeringens Tidöavtal som stipulerar att vindkraft ska byggas på konkurrensneutrala villkor. Det kommer innebära att redan olönsam vindkraft blir ännu mer olönsam när de statliga subventionerna försvinner. På detta ska bolagen betala för de skador som de förorsakar. Men som centerpartist kan Ulrika Liljeberg ignorera Tidöavtalet. Nästan uppgivet uppger Ulrika Liljeberg med anledningen av utredningen: “Vi kan inte lämna förslag som löser problemen.”

“Vi inom Riksföreningen Motvind Sverige är mycket tacksamma för att utredarna sett verkligheten, samtidigt som vi undrar hur mycket denna utredning kostat svenska skattebetalare?”

Det är också anmärkningsvärt att utredarna fortsätter driva sitt mantra att “vindkraft behövs om vi ska klara vår framtida energiförsörjning”. Så är det inte, och det har nog alla som läst lite om hur energisystem fungerar insett vid det här laget. Sveriges problem är inte elbristen i sig utan att elproduktionen till för stor andel är väderberoende och bara fungerar ibland när det blåser lagom, cirka 20 procent av installerad effekt. Sverige behöver återställa sitt tidigare robusta elsystem med planerbar energiproduktion som till 99 procent var fossilfri och som fungerade alla dygnets timmar och alla dagar på året.

Vi är dock glada över att utredarna, även om det kostat mycket skattepengar, sakta börjat möta verkligheten. Nu ser vi fram emot nästa utredning, “vägen att återställa det svenska energisystemet”. Den utredningen kommer garanterat att slå sönder mantrat om att “vindkraft behövs för vår framtida elförsörjning”. Det vore också lämpligt med en utredning som tar reda på vindkraftens verkliga kostnader, för närmiljön, elsystemet och skattebetalarna.

Torbjörn Sjödin, ordförande

Madeleine Staaf Kura, koordinator

Riksföreningen Motvind Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons