Annons

”Socialtjänstens oumbärliga roll i kampen mot utanförskap”

Kommunpolitik i Kalmar
Utanförskap är inte bara ett ord. Det är en känsla, en realitet för tusentals svenskar. För dem som står utanför samhällets gemenskap är vardagen präglad av osäkerhet, ensamhet och ofta ett starkt behov av stöd
Debatt • Publicerad 5 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Socialtjänsten fungerar som en bro mellan individen och samhället, där de kan navigera bland de hinder som kan uppstå på vägen.”
”Socialtjänsten fungerar som en bro mellan individen och samhället, där de kan navigera bland de hinder som kan uppstå på vägen.”Foto: Herman Omstedt

Men tack vare socialtjänstens outtröttliga insatser får många en chans till en ny början. Deras arbete är avgörande för att minska klyftorna i vårt samhälle och skapa ett inkluderande, rättvist och medmänskligt Sverige.

Låt oss berätta historien om Sara. Hon kom till Sverige som flykting för fem år sedan, med drömmen om en trygg framtid för sig själv och sina barn. Men övergången blev svår. Med begränsad kunskap i svenska språket och kultur, kämpade hon med att finna sin plats.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.Foto: Johanna Eriksson
”Vi tror på varje individs potential, men också att vi alla kan behöva en hjälpande hand ibland. Socialtjänstens arbete handlar just om detta – att stödja dem som behöver det mest, att se varje individ och ge dem verktygen för att bygga sitt eget liv.”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Annons

Det var socialtjänsten som sträckte ut en hand, som såg Saras behov och potential. De hjälpte henne att finna bostad, stöttade i att förstå svenska systemet och kopplade henne med utbildningsmöjligheter. Idag arbetar Sara och är en aktiv del av sin lokala gemenskap. Utan socialtjänstens stöd skulle hennes resa ha varit mycket svårare, om inte omöjlig.

Integration handlar så ofta om människor och om mötet. Empatin och medkänslan hos socialförvaltningens medarbetare är helt avgörande i kampen mot utanförskapet.

Våra tre partier, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har alltid varit partier som sätter individen i centrum. Vi tror på varje individs potential, men också att vi alla kan behöva en hjälpande hand ibland. Socialtjänstens arbete handlar just om detta – att stödja dem som behöver det mest, att se varje individ och ge dem verktygen för att bygga sitt eget liv.

Det handlar om medmänsklighet, solidaritet och den grundläggande principen om att ingen ska lämnas bakom. Denna form av stöd och vägledning kan vara avgörande i en persons liv. Socialtjänsten fungerar som en bro mellan individen och samhället, där de kan navigera bland de hinder som kan uppstå på vägen. Genom deras arbete ser vi gång på gång hur personer som står utanför, finner sin plats och bidrar till samhället.

Det är dags att vi som nation erkänner och uppskattar detta arbete mer. Att vi ser och förstår hur avgörande dessa insatser är för att minska utanförskapet. Kalmaralliansen vill se en stärkt och väl fungerande socialtjänst som verkligen gör skillnad i människors liv. I vår budget ville vi ge 7 miljoner extra till förebyggande arbetet generellt samt 4 miljoner specifikt för att bryta rekrytering till kriminella gäng på våra skolor. Tyvärr ansåg inte vänstermajoriteten att det var viktigt.

Så, när vi talar om ett inkluderande samhälle, låt oss inte glömma de som jobbar varje dag för att göra detta till en verklighet. Låt oss stötta, uppmuntra och ge resurser till socialtjänsten. För i deras arbete ser vi Sveriges hjärta slå – ett hjärta fyllt av omsorg, medmänsklighet och tro på varje individs potential.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), gruppledare

Patrik Olsen (M), vice ordförande socialnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons