Annons

”Socialdemokraterna letar problem i stället för att lösa dem”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Flera gånger har Sverigedemokraterna, med stöd från andra partier, kritiserat Socialdemokraterna för att Oskarshamns förskolor har alldeles för stora barngrupper.
Debatt • Publicerad 19 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Faktum är att Oskarshamn hamnar på bottenlistan över de tio sämsta kommunerna i landet när det gäller barngruppernas storlek.”
”Faktum är att Oskarshamn hamnar på bottenlistan över de tio sämsta kommunerna i landet när det gäller barngruppernas storlek.”Foto: Roger Carlsson

Faktum är att Oskarshamn hamnar på bottenlistan över de tio sämsta kommunerna i landet när det gäller barngruppernas storlek. Detta har även fackförbundet Sveriges Lärare konstaterat.

Därför har vi lagt ett förslag om att Oskarshamns kommun ska följa Skolverkets riktlinjer när det gäller barngruppernas storlek. Motionen om att följa Skolverkets riktlinjer har röstats ner av Socialdemokraterna med stöd av Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. I en debattartikel har även dessa partier kallat vår motion för populistisk.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd.Foto: Privat
”Det verkar som att Socialdemokraterna tillsammans med sina stödpartier är nöjda med att Oskarshamn hamnar på botten-tio-listan över kommuner som har för stora barngrupper. Och Socialdemokraterna verkar inte alls vara intresserade av att följa Skolverkets riktlinjer eller värna om barnen, pedagogerna och deras arbetsmiljö.”
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd.
Annons

Men hur kan det vara populistiskt att följa Skolverkets riktlinjer? Och hur kan det vara fel att vilja våra barns bästa?

I stället för att ta till sig av kritiken och göra det bättre för kommunens barngrupper så försöker Socialdemokraterna och deras stödpartier Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, och Liberalerna hitta svårigheter och problem med Sverigedemokraternas motion istället för att lösa problemen som finns med de alldeles för stora barngrupperna.

I sin desperation för att finna anledningar till att säga nej till Sverigedemokraternas motion, presenterar Socialdemokraterna rena fantasisiffror baserade på enbart nybyggda lokaler. Detta tycker vi inte är seriöst utan det rimliga vore ju att se till alla möjliga lösningar som kan finnas. Vi tycker även att det skulle vara intressant att se vad en extern, opartisk utredare kommer fram till.

Det verkar som att Socialdemokraterna tillsammans med sina stödpartier är nöjda med att Oskarshamn hamnar på botten-tio-listan över kommuner som har för stora barngrupper. Och Socialdemokraterna verkar inte alls vara intresserade av att följa Skolverkets riktlinjer eller värna om barnen, pedagogerna och deras arbetsmiljö.

Vi kan förstå att Vänsterpartiet och Centerpartiet följer med sitt moderparti Socialdemokraterna i frågan, men det är förvånande att borgerliga partier som Moderaterna och Liberalerna följer Socialdemokraterna. Genom att göra detta bidrar Moderaterna och Liberalerna till att klämma in så många barn som möjligt i Socialdemokraternas stordrift av barnomsorgen. Resultatet av Moderaternas och Liberalernas beslut blir sämre studiero och trygghet för våra barn.

Sverigedemokraterna menar allvar med att lösa problemen med de stora barngrupperna. I vårt budgetförslag avsatte vi 100 miljoner kronor för att lösa skolsituationen i Oskarshamns kommun. En stor summa av dessa pengar skulle definitivt ha gått till förskolan.

Forskning visar tydligt att mindre barn mår bättre av vara i mindre grupper. Mindre barngrupper underlättar kontakten mellan lärare, pedagoger och barn vilket alla vinner på. Utöver pedagogernas kompetens så värdesätter Sverigedemokraterna den fysiska och psykosociala miljön för våra barn. Det är därför som vi kämpar så hårt för mindre barngrupper i kommunen.

Vi kan dock endast beklaga att Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och numera Liberalerna inte vill medverka till våra barns bästa. Det står tillsynes alldeles uppenbart att om man vill ha något annat, något bättre, för Oskarshamn så är det Sverigedemokraterna man ska låna sin röst till.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd

Ted Nyberg (SD), ledamot bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons