Annons

"Socialdemokraterna i Kalmar privatiserar gärna när det passar dem”

Replik på debattinlägg om privatiseringar, publicerat 31 augusti.
”Socialdemokraternas track record när det kommer till privatiseringar i Kalmar kommun talar sitt tydliga språk. För några år sedan privatiserades hela LSS-assistansen i Kalmar kommun, det enda skälet var att spara pengar.”
Debatt • Publicerad 5 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"För oss handlar inte privata utförare om att spara pengar.”
"För oss handlar inte privata utförare om att spara pengar.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Vi tycker det är klokt att låta privata aktörer vara med och investera i nya äldreboenden i Kalmar kommun.”
"Vi tycker det är klokt att låta privata aktörer vara med och investera i nya äldreboenden i Kalmar kommun.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

I sommar har vi kunnat läsa i Barometern hur kommunen sparar flera miljoner per år på det upphandlade privata äldreboendet på Karlssons äng. När pengar ska sparas, då är det okej med privata aktörer enligt Socialdemokraterna. Ländin (S) målar gärna upp ett scenario om att det skulle bli vilda västern på Kalmars äldreboenden om LOV införs. Socialdemokraterna införde själva LOV i hemtjänsten för flera år sedan, inte råder det någon vilda västern där.

För oss handlar inte privata utförare om att spara pengar. Det handlar om att skapa mångfald, öka kvaliteten och ge en större valfrihet för både omsorgstagare och medarbetare.

Annons

Kalmarmoderaterna vill införa LOV för Kalmars äldreboenden och det finns det flera skäl till. Vi har en demografisk utveckling där vi blir allt äldre, det i kombination med kommunernas stora investeringsbehov i övrigt gör att vi tycker det är klokt att låta privata aktörer vara med och investera i nya äldreboenden i Kalmar kommun.

Vi ska inte sälja ut några boenden, vi behöver fler boenden. Med flera aktörer inom äldreomsorgen ökar vi dessutom konkurrensen och gör att alla måste vässa sig till sitt yttersta. Enligt Socialstyrelsens kvalitetsmätningar av äldreboenden så har privat drivna boenden bättre resultat än kommunala på 18 av 20 parametrar.

Med LOV i Kalmar kommun kommer våra äldre få fler olika boenden att välja på. Vi ser framför oss boenden med olika profiler skapade efter de äldres intressen. En djurprofil där det finns djur på avdelning eller varför inte en musikprofil där det sjungs och spelas instrument varje dag. Bara fantasin sätter gränserna.

En aspekt som ofta glöms bort i frågan om LOV är personalen. Deras valfrihet ökar också. Som undersköterska i Kalmar kommun idag har du inte särskilt många arbetsgivare att välja på om du är missnöjd med din nuvarande. Med fler aktörer i Kalmars äldreomsorg finns det fler arbetsgivare att välja på. Ett annat viktigt förslag för personalen i äldreomsorgen är att avskaffa TTF. Man ska kunna känna sig trygg i att gå till sin arbetsplats som man känner och är trivs på. Inte behöva ta ut semesterdagar för att slippa bli ivägskickad till andra ställen.

Måns Linge (M), förste vice ordförande i omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons